Laat die warme jas maar thuis. In het zuidelijke Europa schijnt de zon nog volop. Het is oktober, maar het lijkt er nog volop zomer. Zoals in het Franse Bordeaux, waar je letterlijk de nazomer én het leven proeft. Overigens, over jas gesproken. Volgens een Frans spreekwoord is een glas wijn als een warme jas. En Bordeaux voelt als zo’n jas. Niet alleen het heerlijke goedje uit de fles, ook de stad zelf. Ik slenter door het centrum en begrijp nu pas goed hoe de Fransen het plezier in het leven tot kunst hebben verheven. La Joie de Vivre ligt er gewoonweg voor het oprapen.
Op het terras van Bistro Le Régent aan de Place Gambetta raadt de kelner als lunch een verrukkelijke snoekbaars aan. Of beter gezegd: Sandre rôti aux fenouil. Met venkel dus. En uiteraard met een frisse witte Bordeaux. “Geen beter huwelijk denkbaar dan met deze vis”, benadrukt de patron. Oké, ik ben om. Een beetje licht in het hoofd fiets ik wat later over de levendige Place de la Comédie. Verbeeld ik het mij nu of glundert het Grand Théâtre nu ook van het genieten? Trotst toont het z’n indrukwekkende colonnade van Korinthische zuilen. En binnen laat het graag de grote zaal zien met een beschilderd plafond en een kroonluchter die uit veertienduizend stukken Boheems kristal bestaat.
Ook de langste winkelstraat van Frankrijk imponeert. Even afstappen voor het elfhonderd meter lange winkelparadijs. Winkeliers beweren dat dit de oudste straat van het land is, daterend uit de Gallo-Romeinse periode. Als een Romeinse soldaat marcheer ik over de levendige Rue Sainte-Catherine. Maar ik kom er ook om kennis te maken met de elegantie en grote finesse van wellicht de meest beroemde wijn ter wereld. Dat kan in het mooiste café van de stad - Brasserie La Belle Époque - of in de meest bijzondere wijnhandel van Bordeaux, l’Intendant (Allées de Tourny 2). Deze winkel kun je ‘ronduit’ spectaculair noemen. De flessen wijn staan spiraalsgewijs langs een wenteltrap van zes verdiepingen gepresenteerd. Hoe dieper ik afdaal, des te ouder de wijn. Ik denk aan een gezegde uit de middeleeuwen: onder een oude jas schuilt vaak een heerlijk drinker. “Doet u maar die Médoc. Nee, niet opentrekken: die gaat mee in de fietstas.”
Wat later fiets ik over rustige landwegen door glooiende wijngaarden. En langs statige herenhuizen, imposante kastelen en langs de oevers van de Gironde. Ah, daar zijn de beroemde châteaux van de Haut-Médoc. En wat later die van de Côte de Bourg, Pomerol, Saint-Émilion en Entre-Deux-Mers. Je kunt er overal rondleidingen bijwonen en wijn proeven. Maar tja, allemaal doen, betekent steeds langzamer gaan fietsen. En of je dan het einddoel nog haalt? Af en toe stal ik mijn fiets tegen een eeuwenoude gevel in zo’n typisch Frans karakterdorp. Zo’n plek waar je de slager nog op z’n hakbord hoort slaan, waar de bakker je met de geur van versgebakken stokbrood naar binnen lokt, en waar je in het lokale café een verkwikkende café crème bestelt. Want ook dat smaakt verrukkelijk in het najaar.
Dan weer op pad. Links en rechts druivenranken die als kronkelige slangen over de heuvels kruipen. Vlak voor de oogst is er veel te doen in het veld. Met de hand knippen de wijnboeren wilde scheuten weg. Daarmee voorkomen ze uitputting van de wijnstok. Met speciale machines scheren ze hele wijnranken. Zo kunnen de druiven tot volle rijping komen. De bessen profiteren dan maximaal van licht en lucht. En als het oogsten begint, eind september of in oktober, dan mogen de druiventrossen alleen met de hand worden geplukt. Tenminste bij de allerbeste kwaliteitswijn.
Bij zo’n unieke wijn hoort een lekker hapje. Daarvoor kun je goed in Wenen terecht. Op de gezellige Naschmarkt, de grootste markt van Wenen, is letterlijk alles op culinair gebied te koop. Van verse zeevis tot de meest exotische groenten. Maar slenterend door de stad kun je er ook een prima lunch krijgen, weet ik nog van een eerder bezoek. Je vindt er uitstekende snelbuffetten. Het aanbod aan Griekse, Turkse en Aziatische specialiteiten is enorm. En oh… die heerlijke kebab. Daaraan terugdenkend loopt al fietsend het water mij opnieuw in de mond. Op m’n netvlies verschijnen ook weer de beelden van die immense smulmarkt in het Italiaanse Bologna.De stad wordt ook La Grassa genoemd: de Vette. Je kunt er werkelijk je buikje bol eten. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat daar de beroemde Pasta Bolognese vandaan komt. En nog steeds houdt de stad culinair z’n naam hoog. In gedachten slenter ik weer over de Mercato di Mezzo, de centrale markthal. Al in de Middeleeuwen ging je hier naar toe om er ambachtelijke producten te kopen, zoals gouden sieraden. Maar je vond en vindt er nog steeds de slager en de visboer. Nu is het moderner van uiterlijk en tref je er ook andere speciaalzaken aan en goede restaurants. Maar hier en daar stokte de tijd enigszin. Zoals in restaurant Donatello. Sinds 1903 serveert het klassieke Italiaanse gerechten, in een chique interieur, maar met gelukkig heel betaalbare prijzen.
Door al dat gemijmer naar het smullen van weleer dient Saint-Émilion zich sneller aan dan verwacht. Een betoverend stadje en een paradijs voor wijnliefhebbers. Het is de eerste wijnstreek die door Unesco op de lijst met werelderfgoederen werd gezet. De wijnen uit de streek staan bekend als enkele van ’s werelds beste wijnen. En ondanks dat de appellatie bekend staat als een echte klassieker, is ze ook heel vooruitstrevend. “Onze wijnen zijn… formidable et élégant”, aldus een lokale patron. “Belangrijke fruitaroma’s zijn pruimen, aardbeien en kersen, die met de tijd meer gedroogd en gestoofd kunnen smaken.” Ah oui, knik ik. Ik wuif de prijzige wijnkaart weg. “Doe mij maar een ‘garagewijn’.” Garage verwijst naar domeinen die zo klein zijn dat de wijn net zo goed uit een garage had kunnen komen. Ik weet dat de wijnbouwers van deze ‘garages’ hoogwaardige druiven gebruiken van kleine terreinen met een lage opbrengst. Op die manier onderscheiden ze zich en maken ze minder traditionele wijnen. Dat wil ik wel eens proeven. Kijken of die garagewijnen ook zo’n warme jas zijn.
Fietsvakantie Bordeaux Gran Cru, 7 dagen, trektocht LO en HP. Vanaf € 1.050,-
Fietsvakantie Donauradweg van Passau naar Wenen, 8 dagen, trektocht LO, HP mogelijk. Vanaf € 495,-