×
Nazomeren met al
je zintuigen!
Eigen-Wijze Prikbord
Welke vakantie past bij jou?
5 bedwelmende afstapsteden
Kwartetten in de herfst
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

Augustus 2021





Zwijg, zing, zwier, verdwaal en gniffel in deze…

5 bedwelmende afstapsteden

Geen betere tijd om een stad te bezoeken als voorjaar en najaar. Die laatste staat voor de deur. De zomerse hitte is uit de straten verdwenen. En de aangename temperaturen maken het nu heerlijk geveltjes kijken en aanschuiven op gezellige terrasjes. “Doet u mij maar…” Vijf steden waar je afstapt en je fiets aan de kant zet. Om er stil te worden, te zingen, te zwieren, te verdwalen en te gniffelen. En als bonus verklappen wij graag onze geheime afstapadresjes die je zeker moet ontdekken.


Praag stelt nooit teleur

De gouden stad, de parel van Europa… Aan bloemrijke omschrijvingen geen gebrek. Niet verwonderlijk met zo’n enorme rijkdom aan architectonische hoogstandjes, van barok en rococo tot gotisch en romaans. De kerken en paleizen rijgen zich er als een sierlijk collier aaneen. Als een harmonieuze symfonie waar de componisten Smetana en Mozart jaloers op zouden zijn. Bezoek er het Tyltheater dat al zo’n driehonderd jaar het beeld van de straat Rytirska bepaalt. Het schitterende neoklassieke interieur van dit 18e-eeuwse theater werd gebruikt als decor in de bekroonde film Amadeus. Dat had de jonge Mozart eens moeten weten toen zijn Don Giovanni hier op 29 oktober 1787 in première ging.

Bijzonder erfgoed
Theaters als deze vormen - samen met al die indrukwekkende musea, historische bruggen, prachtige panorama’s, nauwe steegjes en imposante pleinen - het bijzondere erfgoed. Daarom stelt Praag nooit teleur. Ook daarom kost het je moeite de stad te verlaten. Maar fietsend langs de Elbe weet je: prachtig Dresden wacht eveneens. En slingerend langs de Elbe concludeer je mijmerend dat Praag een stad is waar de inwoners weten hoe ze het leven moeten leven. Als een symfonie waar je stil van wordt.

3 geheime afstaptips:

  1. Galerij onder het dak van de stadhuistoren op plein Staromestské Námesti.
  2. St. Vitus Kathedraal, aan het einde van de Burcht met in de koninklijke crypte vorsten als Karel IV en Wenceslas IV.
  3. U Patrona met een zeer goede Europese en Tsjechische keuken en fraaie galerij met uitzicht op de Karelsbrug. Adres: U Drazického námesti 4.

Fietsvakantie Langs de Elbe (Praag-Dresden)
8 dagen, trektocht, hotels, LO, HP mogelijk, incl. bagagevervoer. Vanaf € 625,-
Bekijk de trektocht





Salzburg: muziek ligt er na aan het hart

Do, re, mi… Na al die jaren is Salzburg nog steeds de stad van The Sound of Music. En wie de filmhit van toen inmiddels honderd keer heeft gezien, herkent beslist in bijna elke hoek, steeg of stadspark het decor van de huppelende Maria en de even muzikale kinderen. Net als in de film is Salzburg nog steeds de stad van de beroemde Salzburger Festspiele. Maar ook de stad van Mozart. Zijn geboortehuis - deels museum - vind je in de Getreidegasse, de belangrijkste straat van Salzburg met rijk versierde uithangborden aan de 17e- en 18e-eeuwse gevels.

Muzikale heuvels
Muziek ligt Salzburg dus na aan het hart. Wanneer je boven op de vesting Hohensalzburg staat, een goed bewaard gebleven feodale burcht van meer dan negenhonderd jaar oud, heb je een schitterend uitzicht over de Altstadt met de dominerende Dom. Wellicht vang je een glimp op van de heuvels daarachter. De levende en muzikale heuvels dan wel te verstaan. Immers… the hills are alive with the sound of music. En eenmaal op het zadel zing je jezelf een weg door de heuvels, op weg naar het zuidelijker gelegen Villach.

3 geheime afstaptips:

  1. Niet echt een geheime tip, maar voor fans een must: Schloss Helbrunn met in de tuin het prieel uit The Sound of Music.
  2. St Peter’s kerkhof aan de Kapitelplatz, bijzondere sfeer, indrukwekkende grafmonumenten.
  3. St. Peter Stiftskulinarium: met ruim 1.200 jaar het oudste restaurant ter wereld. Ook Mozart heeft er gegeten.

Fietsvakantie Alpe Adria Radweg (Salzburg-Villach)
6 dagen, trektocht, hotels, LO, incl. bagagevervoer. Vanaf € 585,-
Bekijk de trektocht





Wenen walst in driekwartsmaat

Machtige keizers en invloedrijke keizerinnen bouwden aan het indrukwekkende Wenen. Nog steeds imponeren hun gebouwen. Bezoek het keizerlijke complex de Hofburg maar eens en neem een kijkje in de ruimte waar de heersers hun boeken bewaarden. Je raakt beslist onder de indruk van de Habsburgse pracht en praal in de imposante bibliotheek. Met recht verdient die de titel Prunksaal. Maar de stad imponeert niet alleen met zijn architectuur. Ook z’n muziek, de overheerlijke taarten en z’n tegenstellingen in nostalgische en de ultramoderne cafés.

Sissi, Strauss en Sacher
In Café Central hangt nog de sfeer van toen. Design-café Do&Co op de zesde etage van het spiegelende Haas-gebouw, achter de Stephansdom, toont je dat Wenen ook een heel eigentijds gezicht heeft. Kortom, zet je fiets hier even aan de kant, bewandel een stukje Wenen en kom tot de conclusie dat in de stad van Sissi, Strauss en Sacher toen en nu elkaar nergens voor de voeten lopen. Heerlijk, zo’n wandeling in driekwartsmaat. Zeker na zo’n mooie, walsende tocht langs de slingerende Donau.

3 geheime afstaptips:

  1. Prunksaal, Josefsplatz 1.
  2. Naschmarkt, al sinds de 16e eeuw de grootste markt van Wenen.
  3. Zum Figlmüller voor de beste en grootste schnitzels van Oostenrijk, Wollzeile 5.

Fietsvakantie Langzame Donauradweg (Passau-Wenen)
11 dagen, trektocht, hotels, LO, HP mogelijk, incl. bagagevervoer. Vanaf € 755,-
Bekijk de trektocht

TIP: Wenen met gids

Boek een verlengingsnacht in Wenen en reserveer een stadstour met gids bij onze partner Baja Bikes, de specialist in stadsrondritten op de fiets.

Klik hier voor meer informatie en om te boeken




Venetië: steeds weer een verrassing

Zelfs met een kompas kun je er gemakkelijk verdwalen. Geeft niets, want de stad heeft op elke hoek wel een verrassing in petto. Dwalen door Venetië is slenteren door één groot museum. Met bochtige steegjes, gezellige pleinen en hier en daar een galmende gondolier. Je moet het toch eens in je leven hebben gedaan: per gondel door de kanalen van Venetië varen. Maak er een heerlijke tocht van. Door het Canal Grande waaraan 220 paleizen elke dag de bezoeker doen imponeren, langs het huis van Marco Polo, het Dogenpaleis en onder de Brug der Zuchten door.

Hemels ijs in volkswijk
Weer aan wal moet je ook zeker de minder bekende wijken induiken. Maak er kennis met cafés en restaurants waar de lokale bewoners ook zelf graag binnenstappen. En eindig je tocht in de volkswijk Dorsoduro. Slenter er langs de werkplaatsen van de zilversmeden en de maskermakers en ‘bezwijk’ voor de verleidingen van Nico, één van de beste gelateria's van de stad. Je vindt het ‘hemelse’ ijs aan de Zaterre 922. Overigens doe je tijdens de fietsreis van Bolzano naar Venetië ook de puur Italiaanse steden Trento, Bassano, Vicenze en Padova aan.

3 geheime afstaptips:

  1. Kunstcollectie van de vermogende Peggy Guggenheim ((1898-1979), Calle Nuova Santa Agnese.
  2. Ponte dei Pugni, de brug der vuisten. Vier witte voetafdrukken geven aan waar ooit gevechten begonnen tussen rivaliserende bendes.
  3. Gondeltocht te duur? Neem dan de traghetto, een gondel als pontje over het Canal Grande.

Fietsvakantie Van de Alpen naar Venetië (Bolzano-Venetië)
5, 8 of 11 dagen, trektocht, hotels, LO, incl. bagagevervoer. Vanaf € 480,-






Florence: kunst kom je er overal tegen

Kunst is er de gewoonste zaak van de wereld. Niet verwonderlijk als je inwoners hebt gekend als Michelangelo, Da Vinci en Donatelli, om maar drie namen te noemen van de lange lijst met kunstenaars. Florence is dan ook vooral een stad voor kunst- en cultuurliefhebbers, met een nadrukkelijk middeleeuws karakter rondom het Palazzo Vecchio. Het historische centrum kun je gemakkelijk te voet bezichtigen.

Geniet van het straatleven
Verdwalen is er onmogelijk. De reusachtige koepel van de Duomo Sante Maria del Fiore fungeert als een baken in zee. Beklim de koepel voor een fantastisch uitzicht op de stad. Natuurlijk slenter je er ook langs de winkeltjes op de overdekte Ponte Vecchio, de ‘oude brug’ over de Arno. En je trotseert ook de lange rij wachtenden voor het Uffizi Museum met z’n ruim 1.500 kunstwerken van talloze beroemde meesters. Maar naast al die meesterwerken biedt de stad veel meer. Kijk om je heen, geniet van het straatleven en gniffel om al die chique dames en modieuze macho's.

Je doet Florence aan tijdens je fietsvakantie Bella Toscane, de wandelvakantie Godenweg en bij de verlenging van Toscane Wandelen.

3 geheime afstaptips:

  1. San Lorenzo, de parochiekerk van de Medici (Piazza di San Lorenzo 9). Michelangelo maakte voor hen de graftomben met de monumentale beelden die Nacht, Dag, Ochtend en Avond symboliseren.
  2. Woonhuis van Galileo Galilei, Costa San Giorgio 19.
  3. Het beste ijs ter wereld bij Gelateria Vivoli, Via Isola della Stinche 7.


Fietsvakantie Bella Toscane
8 of 12 dagen, trektocht, hotels, LO, incl. bagagevervoer. Vanaf € 850,-

Wandelvakantie Godenweg
8 dagen, trektocht, hotels, LO, incl. bagagevervoer. Vanaf € 830,-

Vakantie Toscane Wandelen
8 of 9 dagen, trektocht, hotels, LO, incl. bagagevervoer. Vanaf € 720,-





















Bekijk ook: Kwartetten in de herfst