De gouden stad, de parel van Europa… Aan bloemrijke omschrijvingen geen gebrek. Niet verwonderlijk met zo’n enorme rijkdom aan architectonische hoogstandjes, van barok en rococo tot gotisch en romaans. De kerken en paleizen rijgen zich er als een sierlijk collier aaneen. Als een harmonieuze symfonie waar de componisten Smetana en Mozart jaloers op zouden zijn. Bezoek er het Tyltheater dat al zo’n driehonderd jaar het beeld van de straat Rytirska bepaalt. Het schitterende neoklassieke interieur van dit 18e-eeuwse theater werd gebruikt als decor in de bekroonde film Amadeus. Dat had de jonge Mozart eens moeten weten toen zijn Don Giovanni hier op 29 oktober 1787 in première ging. Bijzonder erfgoed Theaters als deze vormen - samen met al die indrukwekkende musea, historische bruggen, prachtige panorama’s, nauwe steegjes en imposante pleinen - het bijzondere erfgoed. Daarom stelt Praag nooit teleur. Ook daarom kost het je moeite de stad te verlaten. Maar fietsend langs de Elbe weet je: prachtig Dresden wacht eveneens. En slingerend langs de Elbe concludeer je mijmerend dat Praag een stad is waar de inwoners weten hoe ze het leven moeten leven. Als een symfonie waar je stil van wordt.
Do, re, mi… Na al die jaren is Salzburg nog steeds de stad van The Sound of Music. En wie de filmhit van toen inmiddels honderd keer heeft gezien, herkent beslist in bijna elke hoek, steeg of stadspark het decor van de huppelende Maria en de even muzikale kinderen. Net als in de film is Salzburg nog steeds de stad van de beroemde Salzburger Festspiele. Maar ook de stad van Mozart. Zijn geboortehuis - deels museum - vind je in de Getreidegasse, de belangrijkste straat van Salzburg met rijk versierde uithangborden aan de 17e- en 18e-eeuwse gevels. Muzikale heuvels Muziek ligt Salzburg dus na aan het hart. Wanneer je boven op de vesting Hohensalzburg staat, een goed bewaard gebleven feodale burcht van meer dan negenhonderd jaar oud, heb je een schitterend uitzicht over de Altstadt met de dominerende Dom. Wellicht vang je een glimp op van de heuvels daarachter. De levende en muzikale heuvels dan wel te verstaan. Immers… the hills are alive with the sound of music. En eenmaal op het zadel zing je jezelf een weg door de heuvels, op weg naar het zuidelijker gelegen Villach.
Machtige keizers en invloedrijke keizerinnen bouwden aan het indrukwekkende Wenen. Nog steeds imponeren hun gebouwen. Bezoek het keizerlijke complex de Hofburg maar eens en neem een kijkje in de ruimte waar de heersers hun boeken bewaarden. Je raakt beslist onder de indruk van de Habsburgse pracht en praal in de imposante bibliotheek. Met recht verdient die de titel Prunksaal. Maar de stad imponeert niet alleen met zijn architectuur. Ook z’n muziek, de overheerlijke taarten en z’n tegenstellingen in nostalgische en de ultramoderne cafés. Sissi, Strauss en Sacher In Café Central hangt nog de sfeer van toen. Design-café Do&Co op de zesde etage van het spiegelende Haas-gebouw, achter de Stephansdom, toont je dat Wenen ook een heel eigentijds gezicht heeft. Kortom, zet je fiets hier even aan de kant, bewandel een stukje Wenen en kom tot de conclusie dat in de stad van Sissi, Strauss en Sacher toen en nu elkaar nergens voor de voeten lopen. Heerlijk, zo’n wandeling in driekwartsmaat. Zeker na zo’n mooie, walsende tocht langs de slingerende Donau.
Boek een verlengingsnacht in Wenen en reserveer een stadstour met gids bij onze partner Baja Bikes, de specialist in stadsrondritten op de fiets.
Zelfs met een kompas kun je er gemakkelijk verdwalen. Geeft niets, want de stad heeft op elke hoek wel een verrassing in petto. Dwalen door Venetië is slenteren door één groot museum. Met bochtige steegjes, gezellige pleinen en hier en daar een galmende gondolier. Je moet het toch eens in je leven hebben gedaan: per gondel door de kanalen van Venetië varen. Maak er een heerlijke tocht van. Door het Canal Grande waaraan 220 paleizen elke dag de bezoeker doen imponeren, langs het huis van Marco Polo, het Dogenpaleis en onder de Brug der Zuchten door. Hemels ijs in volkswijk Weer aan wal moet je ook zeker de minder bekende wijken induiken. Maak er kennis met cafés en restaurants waar de lokale bewoners ook zelf graag binnenstappen. En eindig je tocht in de volkswijk Dorsoduro. Slenter er langs de werkplaatsen van de zilversmeden en de maskermakers en ‘bezwijk’ voor de verleidingen van Nico, één van de beste gelateria's van de stad. Je vindt het ‘hemelse’ ijs aan de Zaterre 922. Overigens doe je tijdens de fietsreis van Bolzano naar Venetië ook de puur Italiaanse steden Trento, Bassano, Vicenze en Padova aan.
Kunst is er de gewoonste zaak van de wereld. Niet verwonderlijk als je inwoners hebt gekend als Michelangelo, Da Vinci en Donatelli, om maar drie namen te noemen van de lange lijst met kunstenaars. Florence is dan ook vooral een stad voor kunst- en cultuurliefhebbers, met een nadrukkelijk middeleeuws karakter rondom het Palazzo Vecchio. Het historische centrum kun je gemakkelijk te voet bezichtigen. Geniet van het straatleven Verdwalen is er onmogelijk. De reusachtige koepel van de Duomo Sante Maria del Fiore fungeert als een baken in zee. Beklim de koepel voor een fantastisch uitzicht op de stad. Natuurlijk slenter je er ook langs de winkeltjes op de overdekte Ponte Vecchio, de ‘oude brug’ over de Arno. En je trotseert ook de lange rij wachtenden voor het Uffizi Museum met z’n ruim 1.500 kunstwerken van talloze beroemde meesters. Maar naast al die meesterwerken biedt de stad veel meer. Kijk om je heen, geniet van het straatleven en gniffel om al die chique dames en modieuze macho's. Je doet Florence aan tijdens je fietsvakantie Bella Toscane, de wandelvakantie Godenweg en bij de verlenging van Toscane Wandelen.