×
6 x oohh's in picobello Puglia!
Eigen-Wijze Prikbord
5 x genieten van
La Douce France
5 x rust en ruimte
Vlieg met ons mee naar
deze vijf bestemmingen!
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

Juni 2021





Dít Italië ken je nog niet

6 x oohh’s in picobello Puglia!

De ‘hak van Italië’ mag dan al een beroemd begrip zijn, Puglia bleef een minder bezochte streek. Prima, want zo werd het authentieke stukje Italië nauwelijks aangetast. En daarmee bleven ook al die barokstadjes, olijfgaarden en vreemde conische huisjes onontdekt. Tot nu toe. Stap op de fiets voor een ontdekkingstocht waarbij je mond steeds openvalt van verbazing. Oohh’s en aahh’s in 6 etappes.

Etappe 2:

Trulli, trulli en nog eens trulli

De tweede oohh en aahh ontglipt je op de volgende dag bij het zien van al die trulli (meervoud van trullo) in en rond Alberobello. De conische huisjes staan als witte paddenstoelen in het landschap. Alleen al hun naam klinkt fabels. De vorm is dat ook: rond, wit en met een kegelvormig dak. De oudste zijn al honderden jaren voor Christus gebouwd. Eeuwenlang waren het eenvoudige huizen voor eenvoudige mensen, nu zijn enkele ook ingericht als bijzonder charmehotel. In en rond de stad Alberobello staan zeker 1.500 van die verbazingwekkende ‘paddenstoelen’.









Zó eet je spaghetti…
en zó drink je koffie!

Trek gekregen van het fietsen? Een bord spaghetti geeft je weer energie. Maar hoe eet je spaghetti in Italië? In elk geval niet door je pasta te snijden. En de pasta met je forchetta (vork) in een lepel draaien, is ook not done. Je selecteert met je vork enkele sliertjes en draait die lepelloos tegen de zijkant van je diepe bord. Koffie toe? Bestel dan een espresso. Of een macchiato: espresso met een scheutje melk. Cappuccino drink je alleen in de vroege ochtend.




Etappe 4:

Boordevol geschiedenis

Na een treinrit naar Lecce stap je weer op de fiets en duik je het binnenland in om tot slot te eindigen aan de kust in Gallipoli. Deze kustplaats was ooit een Griekse nederzetting. Daarna werd het een Romeinse kolonie. In de loop van de eeuwen heeft het heel wat plunderingen moeten doorstaan, onder meer door de Vandalen en de Goten. Uiteindelijk bouwden de Byzantijnen de kustplaats weer op. Een stad waar je de geschiedenis achter zowat elke straathoek tegenkomt. In de loop van de 18e eeuw werd Gallipoli de grootste leverancier van olijfolie rond de Middellandse Zee.







Proef Puglia: maak alvast zelf je limoncello

Alvast in de sfeer komen van het zuiden van Italië? Was zes citroenen. Schil ze dun (schil geen witte velletjes mee, want daar wordt de limoncello bitter van). Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk er 0,75 liter wodka bij. Dek de pot af en zet die 15 tot 20 dagen op een donkere, koele plek. Breng daarna 4,5 dl water en 225 gr suiker in een pannetje aan de kook en los de suiker al roerend op. Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg het afgekoelde suikerwater toe aan het citroen/wodkamengsel. Zeef het geheel, schenk de limoncello in een (gesteriliseerde) fles en sluit deze af. Zet de fles op een koele donkere plek. Laat minstens een week op smaak komen. Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer. Salute!




Etappe 6:

Heilige resten, hemels afscheid.

Geloof je nog in Sinterklaas? Dan gebruik je dag 8 als verlengingsdag. Je kunt de sassi in Matera nog een keer bezoeken. Of het oude hart van kustplaats Bari. In de Basilica di San Nicola liggen de resten van ‘onze’ Sinterklaas. De Benedictijner abt Elia liet de kerk bouwen kort nadat lokale zeelui in mei 1087 de relieken van de heilige Sint-Nicolaas uit Myra hadden overgebracht.

Verser kan het niet

In Bari tref je overigens een van de betere visrestaurants aan, Ristorante Al Pescatore (Piazza Federico II di Svevia, 6/7) dat verse vis combineert met het beste uit de Italiaanse keuken. En omdat de Adriatische Zee altijd vlakbij ligt, zet vrijwel elk restaurant en iedere trattoria vis op de menukaart. Geniet achteraf van een frisse limoncello. Een hemels afscheid van je oohh’s-en-aahh’s-ontdekkingsreis.

Fietsvakantie Puglia

Trektocht, 8 dagen, hotels, bagagevervoer, LO. Vanaf € 795,-

Inclusief kosteloos omboeken























Bekijk ook: Eigen-Wijze Prikbord