×
Verwenwandelen
in de Ardennen
Eigen-Wijze Prikbord
Bretonse Beauties!
Voor het eerst op fiets- of wandelvakantie?
Gouwe ouwe en gloednieuwe
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

December 2021





3 x nieuw, 3 x populair

Gouwe ouwe en gloednieuwe

Been there, seen that, done that? Voor diegene die alles al heeft gezien en gedaan, bieden we drie gloednieuwe fiets- en wandelvakanties. En daarmee vertellen we geen sprookjes. Ontdek prachtig Twente, schuif aan in Groningen en Friesland of ga langs bij de Deense meesterverteller. En wie liever alles nóg een keer wil beleven, kiest een Gouwe Ouwe. Herinnert u zich deze nog?

Funen en Ærø: sprookjes bestaan

“Ooit, hier niet ver vandaan, leefde een prinses in een land van korenbloemen, ossenbloedrode hoeves, romantische kastelen, vakwerkgevels, antiekzaakjes, kleine vissershaventjes en veel… héél veel water.” Zo zou een van de ruim 150 sprookjes van Hans Christian Andersen kunnen beginnen. Een verhaal over groen licht tijdens heldere zomernachten en over fietstochten door uitgestrekte bossen en velden vol klaprozen. Schiereiland Funen staat bekend om z’n fraaie tuinen en prachtdorpen, kastelen en landhuizen.

Beroemde sprookjes
De bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen werd in Odense geboren. Z’n geboortehuis kun je er nog bezoeken. In het vakwerkstadje herinneren standbeelden aan zijn beroemde sprookjes: de nieuwe kleren van de keizer, de tinnen soldaatjes… Ga ook zeker naar kasteel Egeskov, de beste bewaarde waterburcht (met prachtig natuurpark) uit de renaissancetijd van Europa. Tijdens deze fietsvakantie doe je ook eiland Ærø aan. En je ontdekt dat ‘Er was eens..’ nog steeds bestaat… In ontspannen Denemarken!

Bekijk de nieuwe fietsvakantie






Culinair Groningen en Friesland

Trektocht, 4/7 dagen, hotels, HP, incl. bagagevervoer. Vanaf € 570,-

754! Het jaar waarin Bonifatius in Dokkum werd vermoord. 1469! Na een forse brand startten de Groningers met de bouw van de huidige Martinitoren. En wist je dat ze daar de toren d’Olle Grieze noemen, de Ouwe Grijze, vanwege het grijze zandsteen uit het Duitse Bentheim. Tijdens deze nieuwe trektocht door Groningen en Friesland steek je heel wat op. Zoals het feit dat Schiermonnikoog het kleinste Waddeneiland langs de Nederlandse kust is. Autovrij, en dus heerlijk ontspannen fietsbaar. Overigens ook met mooie geveltjes in het gelijknamige en enige dorp op het eiland.

Prachtige natuur, culinair genieten
Weer terug op het vaste land fiets je door het fraaie Nationaal Park Lauwersoog naar plaatsjes als Zoutkamp en Garnwerd. En zoals elke dag is het ’s avonds aanschuiven in restaurants waarvan sommige in de Gault Millau of de Michelingids staan. Aanschuiven voor heerlijke culinaire smuldiners dus. Daar neem je de tijd voor. En tussen de gangen door kun je elkaar dan mooi overhoren: “Wie liet in 754 het leven?”

Bekijk de nieuwe fietsvakantie






Fietsen én wandelen in het ‘verre’ Twente

Fietsen, standplaats, 5 dagen, hotel, LO, HP mogelijk. Vanaf € 220,-
Wandelen, standplaats, 5 dagen, hotel, LO, HP mogelijk. Vanaf € 220,-


Er ligt tussen Dinkel en Regge een land
Ons schone en nijvere Twente
Het land van de arbeid het land der natuur
Het steeds onvolprezene Twente
Daar golft op de essen het goudgele graan
Doet 't snelvlietend beekje het molenrad gaan
Daar ligt er de heide in 't paarsrode kleed
Dat is ons zo dierbare Twente (bis)


Het volkslied van Twente verraadt al wat je tijdens deze nieuwe Twentse vakanties gaat ontdekken. Vakanties inderdaad, want we bieden een variant voor fietsers én één voor wandelaars. En of je nu op het zadel springt of je veters aansnoert, snelstromende beekjes, golvende essen met goudgeel graan en een heide in het paarsrode kleed liggen op je te wachten.

Niet te versmaden
Je verblijft in de sfeervolle Droste’s Herberg, midden in de weilanden en aan de rand van het dorp Tubbergen. Het hotel biedt een uitstekend restaurant. Kies je voor halfpension, dan weet je wat je aan het einde van de fietstocht of wandeling staat te wachten: lekker smikkelen. Maar ook overdag is Twente niet te versmaden. Wandelend kom je onder meer in het bosrijke natuurgebied Het Springendal en in middeleeuws Ootmarsum. Op de fiets kom je wat verder. Naast Het Springendal en Ootmarsum ook in Oldenzaal en zelfs Duitsland. Maar welke variant je ook kiest, het voelt als een ‘verre’ vakantie. Mede daarom helpen we je graag op weg met de minicursus ‘Hoe zeg ik het in het Twents?’ (zie kader).

Tubbergen fietsen
Tubbergen wandelen






Hoe zeg ik het in het Twents?

Lastig om je in Twente verstaanbaar te maken? Geen punt. We selecteerden de meest praktische woorden en zinnen.

Onderweg
Goedemorgen - Moj’n
Welterusten - Tot mor’n
Tot ziens - Tjow
Hoe gaat het met u? - Hoe hej’t d’r met?
Dank u, uitstekend - Och, geet wa
Aangenaam kennis met u te maken - Woar bin ie d’r een van

Voor in het hotel
Nee dank u, een kamer met bad is niet nodig - Zoaterdag bi’w weer in’t hoes
Heeft u misschien nog een lepeltje? - Heb ie nog een reuriezer?
Mag ik hier even telefoneren? - Ik wol wa geern de kuierdroad gebruuk’n





Madeira, waar de bladeren nooit vallen

Wandelen, trektocht, 8 dagen hotels, HP / 15 dagen, hotels, HP en LO. Vanaf € 610,-
Wandelen, standplaats, 8 dagen hotels, LO / 15 dagen, hotels, HP en LO. Vanaf € 320,-

Op het subtropische Madeira, iets ten noorden van de Canarische Eilanden, ontbreekt uiteraard het glaasje Madeira niet. Maar evenmin de bloemen en planten in alle soorten en maten. Het altijd groene eiland biedt een enorme afwisseling in landschappen. Tweederde bestaat uit beschermd natuurgebied. Hoge bergen, diepe dalen, kronkelende weggetjes, botanische tuinen en hellingen vol zachtgroene terrassen, om maar iets te noemen. Een heerlijk wandelgebied dus. In het zuiden vind je de stranden en een vleugje Engeland van weleer. Hier nodigt Funchal je ook nog uit tot het slenteren langs al die statige huizen, de gezellige winkeltjes en de sfeervolle terrasjes.

Gevarieerde routes
Aan wandelroutes geen gebrek. De ene leidt je door een van de groenste dalen van het eiland, een andere voert je weer door eucalyptuswouden en over de beroemde levada’s (waterkanaaltjes). Prachtig is ook het bos rond Rabaçal, met oude laurierbomen, varens, klimplanten, mossen, geraniums en vingerhoedskruid. En in het zuiden voeren wandelingen je over hellingen met spectaculaire uitzichten op de rotshellingen en de Atlantische Oceaan. Kortom, gevarieerde routes waarbij je onderweg geniet van de natuur en de meest fraaie panorama’s.

Bekijk de standplaatsvakantie
Bekijk de trektocht

TIP. Wil je na de trektocht nog op Madeira blijven? Combineer dan met de standplaatsvakantie!






Bijna bovennatuurlijk raffinement in Bella Toscane

Fietsen, trektocht, 8/12 dagen, hotels, LO. Vanaf € 850,-

In dit deel van Bella Italia lijken heel aardse zaken een bijna bovennatuurlijk raffinement te hebben. Het landschap van Toscane toont de verborgen hand van de Meester, zo subliem en subtiel is de harmonie van de glooiende heuvels die het fietsen zo aangenaam voor het oog en je gemoed maakt. En als je in een stadje onderweg even neerploft op een terrasje voor een cappuccino lijkt dat even zinnenstrelend te zijn als kunst kijken in een fenomenaal museum. Dan weer door, want je bent nu eenmaal gekomen om heerlijk en ontspannen te bewegen, om de fraaie natuur te beleven en om de fascinerende cultuur van Toscane te ontdekken.

Korter of langer
In 8 of 12 dagen tijd fiets je door het glooiende landschap (zwaarte 2/3, e-bike mogelijk) dat zich mengt met intieme middeleeuwse stadjes en imponerende palazzi. Vanuit Sienna doe je prachtplaatsen aan als Florence, San Gimignano en Voltera. De langere variant neemt ook nog een zuidelijker deel van Toscane mee, met een heel ander landschap. Al dalend fiets je met groots uitzicht op de graanvelden, weiden en boerderijen. Daarna volgen onder meer bossen en een wonderlijk geërodeerd heuvelland. Onderweg doe je ook wijnbouwdorp Montalcino en Asciano aan, met de mooiste fresco’s van de streek.

Bekijk de fietsvakantie






Joie de vivre in de Provence en Camargue

Fietsen, trektocht, 8/10 dagen, hotels, LO, HP mogelijk. Vanaf € 750,-

Genieten van het leven in Frankrijk. Waar beter dan in de zuidelijke Provence en de aansluitende Camargue? Al fietsend duik je de talrijke ‘plus beaux villages de France’ in, de prachtdorpen waar het geklik van de ijzeren jeu de boules-ballen weerkaatst tegen de muren van een verstild pleintje. Je neemt plaats op het terras in de schaduw van een karakteristiek café. Une crème, madame, monsieur? Ach, de vier is al in de klok: doet u maar een rosé. Dat fietst weer lekker verder. Onder meer door velden vol geurige lavendel en kleurige zonnebloemen, langs glooiende wijngaarden en naar steden als Avignon met z’n imposante pauselijk paleis en Arles, beroemd door Van Gogh en z’n nog steeds indrukwekkende Romeinse arena.

Alle charmes in de strijd
Toerend over smalle landweggetjes, langs verweerde kruisbeelden, kerken en cipressen gooien beide streken al hun charmes in de strijd. Je fietst vanuit Tavon naar Avignon, Tarascon en Arles. En terug via Saintes-Maries-de-la-Mer, Nimes en Uzès. In de langere variant zitten ook rustdagen, waarbij je tevens een lokale rondrit kunt maken. Bijvoorbeeld om de witte paarden van de Camargue te zien of de vlakte rond Nîmes. Kortom, fietsen in de meest Franse streek van Frankrijk. Alors, on y va.

Bekijk de fietsvakantie























Terug naar de cover