×
Verwenwandelen
in de Ardennen
Eigen-Wijze Prikbord
Bretonse Beauties!
Voor het eerst op fiets- of wandelvakantie?
Gouwe ouwe en gloednieuwe
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen

Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

December 2021

Voor het eerst op fiets- of wandelvakantie?

Klaar voor de start!

6 tips voor beginners

Ooit is het de eerste keer: je gaat op fietsvakantie. Of je begint aan een wandelreis. Je verheugt je er nu al op. Leuk, want je ziet zoveel meer dan wanneer je op stap gaat met de auto. Maar waar moet je op letten als je voor het eerst een fiets- of wandelvakantie boekt? En welke voorbereiding is nodig? Voor deze drie fiets- en wandelvakanties ben je er snel helemaal klaar voor.

Bij Passau immer geradeaus

Langzame Donauradweg; lekker vlak langs de rivier
(zwaarte 1)

Trektocht, 11 dagen, hotels, LO, incl. bagagevervoer. Vanaf € 755,-

We beginnen met een echte fietsklassieker, niet alleen voor starters ook voor doorgewinterde fietsvakantiegangers. Tijdens deze reis krijg je uiteraard een gedetailleerde routebeschrijving mee. De routes kun je overigens ook op je smartphone zetten. Maar eigenlijk is het heel simpel. Je volgt gewoon de rivier tot aan Wenen. Altijd rechtdoor: immer geradeaus. Dat is overigens veel minder saai dan het klinkt. Het leuke van deze tocht is dat je vaak aan beide kanten van de Donau kunt fietsen. Daardoor kun je regelmatig even afstappen – en tot rust komen – om een pontje te nemen naar de overkant. Dan weer door naar een volgend barok afstapstadje.

Heerlijk trappen
Als een wals zwier je langs de slingerende rivier, passeer je stoere burchten, duik je dorpen in waar de geraniums weelderig in de bloembakken groeien en stop je bij adresjes met namen als ‘Gasthof Jägerwirt’ voor een betaalbare reuzenschnitzel. Het vlakke fietspad aan weerskanten van de rivier maakt het overigens heerlijk trappen. En dat terwijl je toch midden tussen de bergen fietst. Na het imponerende klooster van Melk en de wijnranken van de Wachau, het mooiste stuk van de Donau, komt Wenen in zicht, je eindpunt van deze eerste smaakt-naar-meer-fietsvakantie!

Bekijk deze trektocht
Bekijk alle fietsvakanties langs de Donau


Grenzeloze Bodensee

Langzame Bodensee; zwaarte 1, korte afstanden

Trektocht, 10 dagen, hotels, LO, HP mogelijk, incl. bagagevervoer. Vanaf € 890,-

Je verwacht natuurlijk van die authentieke dorpen. Met vakwerkhuizen waar de romantiek van de gevels druipt. Waar serveersters met keurig wit kanten schortjes enorme pullen bier serveren, oversized schnitzels en fruitige wijn. Oké, dat Duitsland is er ook nog. Maar fietsend rond de Bodensee toont de oosterbuur ook een heel eigentijds gezicht. Met mondaine jachthavens, designhotels, trendy restaurants, moderne cafés en een bevolking die hun blik meer naar voren richten dan achterom. De mix van toen, nu en straks verbaast je telkens weer tijdens deze wel heel ontspannen fietsvakantie.

Altijd aangenaam fietsen
Tijdens deze relaxte trektocht - de dagelijkse afstanden zijn kort - doe je Duitsland, Oostenrijk én Zwitserland aan. Dit supertrio schotelt je pittoreske dorpen voor, barokke kerken, oude vakwerkhuizen, prachtige natuur, gezellige terrasjes én… een mild klimaat. Ook dat laatste maakt het altijd aangenaam fietsen, van het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Als dat niet grenzeloos genieten is.

Bekijk deze trektocht
Bekijk alle fietsvakanties langs de Bodensee


Eens ging de zee hier tekeer

Rond de Zuiderzee; vertrouwd dichtbij

Trektocht, 7/ 8 dagen, hotels, LO, HP mogelijk, incl. bagagevervoer. Vanaf € 495,-

‘Niet zeuren over de koffie, we worden allemaal oud en slap.’ Voor wijze levenslessen wip je het piepkleine Enkhuizer Almanak Museum binnen. De lessen staan op verschillende kaarten in het voorportaal. Wat verderop, in het Flessenscheepjesmuseum, kom je te weten hoe je een schip door een flessenhals loodst. Ook in het Zuiderzeemuseum (binnen- en buitenmuseum) herleven de tijden waarin de zee nog tekeer ging. Hier zie je een klomp met een zeiltje en elders vrijwilligers die de ‘zojuist gevangen’ verse haring en ansjovis roken. Dit en andere waterromantiek ervaar je volop tijdens je fietsvakantie langs de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer.

Lekker uitwaaien
Je komt door historische dorpjes en steden als Volendam, Hoorn, Enkhuizen, Stavoren, Giethoorn en Kampen. En al die oude trapgevels, grachten en koopmanshuizen worden afgewisseld met oude en nieuwe natuurgebieden. Waterland bijvoorbeeld met vogelrijke weides, pontjes en oude watergangen. De superlange Afsluitdijk laat je letterlijk links liggen als je heel ontspannen met de veerboot naar Stavoren vaart. Heerlijk: even uitwaaien op het water.

Bekijk deze trektocht
Bekijk alle fietsvakanties langs het IJsselmeer


6 slimme tips voor starters

Voor je vakantie

  1. Werk vooraf aan je conditie. Begin thuis al met korte fiets- en wandelafstanden, en maak die steeds langer.
  2. Een goede zeem helpt tegen zadelpijn. Maar je hoeft niet meteen zo’n strakke wielrennersbroek aan te trekken. Er zijn ook loose fit fietsbroeken (zien als een normale uit, maar wel met een zeem). Of kies fietsondergoed, eventueel met zeem. Was dit wel elke dag na gebruik, of neem extra mee.
  3. Ga je wandelen? Zorg dat je schoenen goed zijn ingelopen.

Tijdens je vakantie

  1. Bij een trektocht wordt je bagage naar het volgende hotel gebracht. Zeker bij een fietsvakantie is het gemakkelijk om een extra setje ondergoed of kleding in je fietstas mee te nemen. Ben je eerder bij het volgende hotel dan je bagage, dan kun je er in elk geval al douchen en iets schoons, droogs, fris aantrekken.
  2. Boek halverwege je trektocht een extra overnachting. Zo’n extra dag kun je dan gebruiken om even bij te komen van al dat fietsen of wandelen. Vraag ons naar de mogelijkheden.
  3. Gebruik een Garminappartaat of de app Maps.me. Je kunt vooraf onze tracks van je fiets- of wandelgebied downloaden en die ter plekke zonder internet gebruiken. De navigatie is uiterst nauwkeurig, zodat je altijd weet waar je bent.

Het onvolprezen Twente

De Lutte wandelen, korte afstanden

Standplaats, 5 dagen, hotel, HP + lunchpakket. Vanaf € 345,-

In het prachtige Twente, vanuit het schitterend gelegen hotel De Wilmersberg of hotel ‘t Kruisselt, zijn diverse fraaie wandelingen uitgezet. Een enkele keer met een aardig klimmetje, zoals naar de Tankenberg. De afstanden zijn niet al te lang, van 11 tot 21 km. Ga je vroeg op stap, dan heb je onderweg alle tijd om hier en daar uit te rusten of wat te bekijken. Zoals het mooie uitzicht op de Tankenberg. Eeuwen geleden bevond zich hier het heiligdom van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana. Verderop, in Oldenzaal, kom je op de Markt een grote steen tegen die als offerplaats zou hebben gediend. Daar werd de wrede godin bij maanlicht vereerd. Sommigen zeggen hier ‘s nachts nog lichtjes te zien. Maar goed dat het nog dag is.

Kies uit vijf wandelingen
Tijdens deze wandelvakantie kun je kiezen uit vijf dagwandelingen. Die voeren je onder meer langs de Dinkel - prachtig pad overigens – naar Beuningen, het indrukwekkende arboretum Poortbulten en de natuurgebieden de Duivelshof en het Lutterzand. En heb je een dag minder zin om te wandelen, of wil je even uitrusten? Dan sla je toch gewoon een wandeling over. Of je voegt een extra rustdag toe aan je vakantie. Alles kan.

Bekijk de wandelvakantie
Meer wandelen in Twente


Beroemd, mooi en rustgevend Pieterpad

Pieterpad wandelen

Trektocht, 4/6/7/28 dagen, hotel, LO, HP mogelijk. Vanaf € 290,-

Van het noordelijke Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in zuidelijk Limburg is het 492 km wandelen. Uhu? Het ligt niet echt voor de hand om dit pad als starter te kiezen. Maar… geen nood, je kunt de beroemde route ook in stukken hakken. Om de pracht en het ontspannen karakter van het Pieterpad te ervaren, zijn deeletappes al voldoende. We hebben de gehele route in zes trajecten opgedeeld. Kies het stuk dat bij je past, wandel vier, zes of zeven dagen en leer het Nederland kennen van de karrensporen, bospaden, heidevelden en beekdalen.

Alle zes verzamelen
Wandel bijvoorbeeld door het Groningse landschap met z’n karakteristieke dorpen op wierden, het rivierenlandschap bij Zeddam of via de smalle taille van Limburg naar het diepe zuiden. En smaakt je deeletappe naar meer, dan ‘verzamel’ je ze toch alle zes? Op die manier heb je als starter toch het gehele Pieterpad op je naam staan. Jammer, dat ze daar nu weer geen kruisje voor geven. Maar geen nood; je kunt wel een officiële, op naam gestelde, Pieterpad Oorkonde krijgen. Die kun je bestellen in de webwinkel [link: pieterpad.nl/index.php/winkel]. Of koop ‘m bij Hotel Waddenweelde in Pieterburen (Hoofdstraat 82) en bij Buitengoed Slavante nabij het eindpunt (Slavante 1, Maastricht). Het levert je in elk geval de ervaring op van hoe veelzijdig het Nederlandse landschap is.

Bekijk de trektocht


Tussen de machtige duizenders

St. Johann wandelen, korte afstanden, zwaarte 1-2

Standplaats, 8 dagen, hotel, HP. Vanaf € 520,-

Liever wat meer avontuur over de grens? Zoek dan de majestueuze bergen van Oostenrijk op. Het wandelen tussen zulke machtige duizenders is minder pittig dan je denkt. Rond en vanuit St. Johann hebben we zeven wandelingen uitgezet. Kies die tocht die het beste bij je past. Ze variëren van 5 tot 20 km. De ene keer wandel je vanuit je hotel zo de bergen in, een andere keer brengt een bus, trein of zelfs een kabelbaan je naar het startpunt.

Krachtige lijven, trotse koppen
Onderweg houden bergen als de Wilder Kaiser en de Kitzbühel Horn je nauwlettend in het oog. Maar niet alleen zij. Plots blijf je stokstijf staan. Je stoot je medewandelaar aan en tuurt omhoog. Twee steenbokken, prachtige beesten, staan op een richel en kijken op je neer. Mooie gebogen horens, krachtige lijven, trotse koppen. Langzaam slenter je verder. De bokken volgen je bewegingen. Maar dan springen ze soepel verder. En weg zijn ze. Verrukt durf je weer te praten.

Bekijk de wandelvakantieBekijk ook: Gouwe ouwe en gloednieuwe