×
Verwenwandelen
in de Ardennen
Eigen-Wijze Prikbord
Bretonse Beauties!
Voor het eerst op fiets- of wandelvakantie?
Gouwe ouwe en gloednieuwe
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

December 2021





Korting op korting op korting

GENIETEN VAN STAPELKORTING?
KOMT VOOR HET BAKKIE!

We zien in ons koffiedik dat 2022 volop mogelijkheden biedt voor een leuke vakantie. Ga je wandelen in de Ardennen? Start je als ‘beginner’ je eerste fietsvakantie langs de Donau? Of ontmoet je als doorgewinterde globetrotter de Bretonse Beauties? Of je nu gaat wandelen of fietsen, ontspannen momenten horen erbij. Regelmatig even een rustpauze nemen of afstappen om op zo’n gezellig terras bij te komen bij verse koffie. “Doe mij maar een café au lait.” Pardon? Ja, in het echte Frankrijk trekt een ober dan z’n wenkbrauwen op. Want die koffie drink je in Frankrijk alleen bij het ontbijt. Hieronder onze tips welk ‘bakkie’ je in Frankrijk het beste kun drinken. Uiteraard met een croissantje dat je net bij de bakker hebt gehaald.

Dubbel of driedubbel genieten
Als bijdrage aan die genietmomenten bieden wij een aantrekkelijke stapelkorting. Ten eerste een vroegboekkorting: boek je vanaf nu een vakantie, dan ontvang je 5% korting op je reis. Deze vroegboekactie is alleen geldig in de maand december 2021. Daar bovenop ontvang je nog eens 5% korting op je volgende vakantie in 2022. En als je daarna nog een keer in 2022 op vakantie gaat, ontvang je wéér 5% korting. Deze actie is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. Met deze korting op korting op korting komt het genieten straks écht voor de bakker… eh bakkie… eh bakker…

Het team van Eigen-Wijze Reizen

  1. Un café: een klein kopje sterke koffie, meestal espresso. Je kunt ook zeggen: “un café noir, un express of un petit noir.” Allemaal hetzeflde.
  2. Un café double: een dubbele espresso.
  3. Un café serré: extra sterke koffie. Eigenlijk een espresso met de helft van de gewone hoeveelheid water. Dat houd je in elk geval wakker tijdens je verdere reis.
  4. Un américain: espresso met meer heet water. Deze lijkt het meest op de ‘gewone’ kop zwarte koffie.
  5. Un café au lait: koffie met veel melk in een kommetje. Maar… de Fransen drinken deze eigenlijk alleen bij het ontbijt. Croissantje erin dopen en klaar.
  6. Un café crème: een grote koffie met melk (een ‘latte’). Vaak kun je kiezen tussen le petit crème en le grand crème. Vraag vooraf de verschillende maten van de kopjes te laten zien. Meestal voldoet ‘petit’ al.
  7. Une noisette: koffie in espresso-formaat met een wolkje opgestoomde melk. Vaak krijg je de melk in een kannetje ernaast. Kun je zelf doseren.
  8. Un cappuccino: koffie met opgeklopte melk. Maar die is in Frankrijk minder goed dan in Italië. En vaak best prijzig. Vraag liever een café crème.
  9. Un déca: wil je koffie zonder cafeïne, voeg dat het woord ‘déca’ toe.
  10. Un café filtre: bij hippe bars komt de vertrouwde filterkoffie weer in de mode.

De Kaffeehäuser van Wenen: een instituut

Ook Wenen kent de koffie, en wel sinds 1683. Daarmee kent de stad ook het koffiehuis als plek van samenkomst voor alles wat je thuis niet kan of wil doen. Van handel drijven en revolutie beramen tot een partijtje biljart spelen en uiteraard hemelse taartjes proeven.

In het Weense Kaffeehaus bestel je niet zomaar een kop koffie. Je kiest een koffie uit alle mogelijke varianten, altijd met een glas water geserveerd. Zoals de Einspänner (zwarte koffie in een glas met slagroom), de Fiaker (grote zwarte koffie in een glas), de Kaisermelange (zwarte koffie met eigeel) of de Türkischer (mokka op Turkse manier in een koperen kannetje). Maar bezoekers aan Wenen komen vooral voor de overheerlijke taartjes.

Supertrio
Café Demel is uiterst sfeervol, beroemd, prijzig, en wat formeel. Het café is de topattractie der Konditoreien. Sommige zeggen dat je voor de Sachertorte in Hotel Sacher moet zijn, maar bij Demel smaakt hij even hemels. Adres: Kohlmarkt 14. Terug van weggeweest is Café Central, het kunstenaarscafé in het Palais Ferstel waar marmer, zuilen, pianomuziek en nostalgie de boventoon voeren. Taartjestip: probeer de ‘Nusskuss’. Adres: hoek Herrengasse/ Strauchgasse. De derde aanrader is Café Landtmann, een Weens instituut waar ook ooit Sigmund Freud graag kwam. Politici, zakenmensen en journalisten bestellen er een Einspanner of kleiner Schwarzer. Adres: Karl Lueger-Ring 4.

Bezoek deze beroemde koffiehuizen na je fietstocht langs de Donau.

Kijk ook bij onze fietsroutes voor starters.


IJskoffie in warm en sfeervol Silves

Silves in de Portugese Algarve lijkt een stadje waar de tijd stokt. Dat was zo’n duizend jaar geleden wel anders. Als hoofdstad van de Algarve bloeide Silves op, dankzij de macht van Arabische koningen. Het Moorse kasteel herinnert nog aan die tijd. Zo ook de resten van de verdedigingstorens en de hoge stadsmuren. Bezoek de 13e-eeuwse kathedraal, slenter door de stille straatjes en plof neer op het Largo do Municipio.

Hemelse ijskoffie… én gebak
Op nummer 6 biedt Café Da Rosa verkwikkende koffie. Maar nog lekkerder: ijskoffie. Een bolletje vanilleijs dat langzaam smelt in de warme koffie: hemels! En goed nieuws voor echte smulpapen: Da Rosa is ook een panaderia. Dus tevens met lekkere taartjes, zoals het Portugese gebakje Pastéis de Nata. Da’s dubbelop genieten. Je doet Silves aan op dag 4 van de fietsvakantie Algarve.

Bekijk de trektocht door de Algarve
Meer Algarve in onze eerdere Eigenwijs op Reis










Bekijk ook: Bretonse Beauties