×
Cover
Wilde bloemen: mooi,
onstuimig en vrijgevochten
Eigen-Wijze Prikbord
De 10 mooiste plekken
Watertochten om bij
af te koelen
Van trotse cipressen tot
rauw niemandsland
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is ruim 30 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

April 2021





Wilde bloemen: mooi, onstuimig en vrijgevochten

Ze lonken langs de weg en charmeren als je passeert. Maar pas op, want achter dat fraaie gezicht schuilt soms een venijnig karakter. Een enkele keer zelfs dodelijk. Op de fiets of aan de wandel in de natuur? Maak kennis met de wilde bloemen die de bermen kakelbont kleuren.

Nieuwe soorten

“Vrijwel de helft van alle soorten wordt met uitsterven bedreigt”, zegt een boswachter die we onderweg tegenkomen. “Dat komt door overbemesting, ontwatering, ontginning en bebouwing van het landschap. De nationale parken zijn er om dat uitsterven zoveel mogelijk te voorkomen. Daar onderhouden we hun groeiplaats op een natuurlijke manier. Geen kunstmest dus.” Volgens de natuurliefhebber zie je ook steeds vaker dat wegbermen maar één of twee keer per jaar, als de bloemen zijn uitgebloeid, worden gemaaid. “Steeds meer boeren passen zelfs hun landgebruik aan om meer bloemen in het grasland te krijgen. Daardoor komen er ook weer ‘nieuwe’ soorten terug, zoals het bezemkruiskruid en de reuzenberenklauw.”

Vernuftige kleuren

Wandelend of fietsend in het voorjaar en in de zomer valt de afwisseling in bloemkleur op. Vroeg in het voorjaar zie je vooral witte bloemen: wit steekt sterk af tegen het groene blad en is daarom een perfecte lokkleur voor het dan nog geringe aantal insecten. Naarmate je verder in het voorjaar komt, doet geel zijn intrede. Dan komen ook de koeriers van stuifmeel tevoorschijn, zoals vliegen, kevers, vlinders en bijen. En die zijn weer gek op gele veldbloemen. En de rode of paarse varianten? Die moeten het vooral hebben van een ‘toevallig’ bezoekje. Insecten nemen deze kleur namelijk nauwelijks waar. Vaak groeien je ze dicht bij anders gekleurde bloemen om op die manier ‘een graantje mee te pikken’, ofwel koeriers van hun stuifmeel te ontvangen.








Onze fiets- en wandelreizen leiden je vaak door de mooiste natuur. Een kleine greep!




Wat weet jij van veldbloemen?
Test jezelf!





















Bekijk ook: Eigen-Wijze Prikbord