×
Cover
Wilde bloemen: mooi,
onstuimig en vrijgevochten
Eigen-Wijze Prikbord
De 10 mooiste plekken
Watertochten om bij
af te koelen
Van trotse cipressen tot
rauw niemandsland
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is ruim 30 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

April 2021





Nederland en België:

Deze 10 mooiste plekken moet je écht hebben gezien!

Bollen op het Begijnhof, Ibizasfeer op het Nederlandse Wad en een koe, hangend aan de kerktoren. Nederland en België kennen heel wat verbluffend mooie plekjes. We selecteerden er tien op alfabetische volgorde.


De Bollenstreek

Als de lente komt…

Ruik die hyacinten. En kijk eens naar al die kleurige tulpen. Hele velden vol rood, geel en paars. Geen wonder dat de buitenlandse toerist er massaal op afkomt. Maar waarom zelf niet op de fiets stappen? Zo’n wereldattractie moet je toch met eigen ogen zien? De fietsreis Noord-Hollandse Hoogtepunten voert je naar al die kleurige velden rond onder meer Hillegom en Lisse. Maar al zoek je nog zo goed, zwarte tulpen zul je niet tegenkomen. De bloembollenkwekers proberen al jaren een echt zwart exemplaar te kweken. Ze bedachten er zelfs al fraaie namen voor: Ace of Spades, Queen of the Night en Black Diamond. Maar helaas. De tulpen bleven tot nu toe donkerpaars.

Zwarte Tulp
De enige zwarte variant vind je aan de Grachtweg in Lisse. Museum De Zwarte Tulp (Grachtweg 2A, Lisse) toont je de geschiedenis van het bolgewas, gunt je een blik in het voormalige kantoor van een bollenkweker en laat je ook oude machines zien met, voor die tijd, moderne technieken. Kijk op www.museumdezwartetulp.nl.

Noord-Hollandse Hoogtepunten
Trektocht, fietsen, 5 dagen, hotels, bagagevervoer, LO, HP mogelijk. Vanaf € 495,-
Bekijk de fietsreis


Broek in Waterland

Hollands glorie in de polder

Denkend aan Holland zie je niet alleen breede rivieren traag door oneindig laagland gaan… Maar ook stenen huizen met eeuwenoude trapgeveltjes en prachtige houten varianten. Neem het betoverende Broek in Waterland, onder de rook van Amsterdam. Via het intieme Durgerdam fiets je naar het idyllische dorp in de polder. In de 17e en 18e eeuw streken veel reders, kapiteins en rijke kooplieden neer in dit toen al fraaie schippersdorp. Hun rijkdom maakte ‘Broek’ een van de meest welvarende dorpen van Waterland. En die sfeer hangt er nog steeds.

Geen tijd voor de keizer
Zet je fiets aan de kant en wandel door het dorp. De statige houten panden zijn vaak geschilderd in een tint grijs die bekend staat als ‘Broekergrijs’. Ze hebben vrijwel alle een mooi versierde deurkalf, de scheiding tussen deur en bovenlicht. Dankzij al die pracht en praal kreeg het dorp al in de 18e eeuw internationale bekendheid. Incognito rondreizend door Nederland bezocht Jozef II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, het dorp in 1781. Of hij even in zo’n pandje mocht binnenkijken? “Geen tijd”, antwoordde een boerin resoluut en smeet de deur voor zijn neus dicht. Ook Napoleon bracht in 1811 een bezoek aan het dorp. Maar of hij ergens binnenkwam, is niet bekend.

Amsterdam
Standplaats, fietsen, 4/6 dagen, hotel, LO. Vanaf € 325,-
Bekijk de standplaatsreis


Bronkhorst

Kleinste stad van Nederland

Een stad die voelt als een dorp. Of een dorp dat eigenlijk een stad is. Zo ervaar je het minuscule en middeleeuwse Bronkhorst, in de uiterwaarden van de IJssel. Vanaf het pontje vanuit Brummen fiets je zo het gehucht binnen. Er wonen nog geen tweehonderd mensen. Maar het dorp kreeg in 1482 stadsrechten en werd daarmee met kleinste stadje van Nederland. Van het nabijgelegen, in 1882 afgebroken, kasteel resteert alleen de beboste slotheuvel. De slotkapel uit 1345 is er nog wel en wordt nu als trouwlocatie en expositieruimte gebruikt. In de kapel hangen verschillende wapenschilden, waarschijnlijk van de adellijke families die vroeger met elkaar in de clinch lagen. Vast en zeker om grondgebied. Het stadje heeft 38 Rijksmonumenten. Een krater op Mars werd naar dit stadje vernoemd; toch leuk om te weten als je er doorheen fietst.

Zutphen
Standplaats, fietsen, 5 dagen, hotel, LO, HP mogelijk. Vanaf € 245,-
Bekijk de fietsvakantie


Brugge

Onthaasten in een monument

Brugge buiten het drukke seizoen. Geen betere tijd om de romantische stad te bezoeken. Als de historische stad nog toebehoort aan haar bewoners, ontdek je pas goed hoe oogstrelend de verlaten straatjes zijn. Je ontdekt hoe stil het is in de reien - de grachten - en hoe het zacht klotsen van het water je tot rust brengt. Dit is dé tijd om te onthaasten. En dat doe je in Brugge. Sta vroeg op en slenter door de nog stille straatjes die altijd ergens uitkomen op intieme pleintjes. Tijdens zulke vroege ochtenduren toont de Vlaamse stad haar ware gelaat aan de nog schaarse bezoekers.

Goed bewaard geheim
“Hé kijk”, fluister je. Een groepje zwanen glijdt sierlijk langs de leemkleurige gevels van de huizen aan het water. Wat verderop, onder de 19e-eeuwse zuilengalerij van de vismarkt, brengen kooplui hun verse zeevis uit Zeebrugge aan de man. Twee straten verder ligt het meest gefotografeerde plekje van Brugge: de Rozenhoedkaai met zijn trapgevels aan het water en met uitzicht op het 13e-eeuwse Belfort. Aan de andere kant van het centrum vind je de rust van het Begijnhof. Het Sint Anna-kwartier ligt op zo’n tien minuten slenteren van de Markt, net buiten de toeristische kern van Brugge. Wonderlijk genoeg is dit buurtje nog steeds een goed bewaard geheim. Want, ook als de toeristen in de zomermaanden massaal Brugge innemen, blijft het verrassend stil in dit Vlaamse volkswijkje. En in het voorjaar staat het Begijnhof vol met narcissen.

Ontdek Brugge van bovenaf


Vlaanderen Culinair
Trektocht, fietsen, 4/7 dagen, hotels, bagagevervoer, HP. Vanaf € 655,-

Bekijk de trektocht

Brugge bezoek je ook vanuit Aardenburg, maar dan overnacht je er niet.


Delft

Moordplekken van toen en nu

De glorie van Delft ervaren? Slenter langs de grachten en bezoek ook Museum Het Prinsenhof (Sint Agathaplein 1). Je stapt er in de Gouden Eeuw en bekijkt schilderijen van de tijdgenoten van Vermeer. Ook die van moedige schutters, vooraanstaande regenten en hun minder bedeelde stadsgenoten. Het Prinsenhof toont je de rijkdom van de 17e eeuw, met topstukken van Delfts aardewerk, zilverwerk en meubels. Ook vind je er de boekenkist waarin geleerde Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein. En natuurlijk kun je niet om de moord heen op Prins Willem van Oranje. De kogelgaten zitten nog steeds in een van de muren van dit monumentale kloostercomplex dat de prins later als paleis bewoonde.

Gezellig thuis
Net om de hoek, aan de Oude Delft 133, nog zo’n ‘moordplek’. Het Stads-Koffyhuis combineert de gezelligheid van toen met de culinaire mogelijkheden en de kwaliteit van nu. In de ‘Huiskamer van Delft’ maak je kennis met ambachtelijk gemaakte appeltaart en prijswinnende broodjes. Oer-Hollandse gezelligheid gaat hier verder dan koffie en cappuccino. En ben je laaiend over de lunch, neem dan voor familie of vrienden een Delfts blauwe cadeautegel mee (een tegel als cadeaubon: vanaf € 15,00). Kunnen zij ook ervaren hoe smakelijk het in de ‘Huiskamer’ is.

Zuid-Hollandse Hoogtepunten
Trektocht, fietsen, 5 dagen, hotels, bagagevervoer, LO, HP mogelijk. Vanaf € 395,-
Bekijk de fietsvakantie


Kampen

IJsselsterke Hanzestad

“Verse vis…” Aan de IJsselkade heerst nu een ontspannen sfeer. Maar eeuwen gelden was dat wel anders. Hier krioelde het van kooplui en marktbezoekers. Onder het geschreeuw van de kooplieden kocht je er vis. Maar ook graan, zout en hout. In de Middeleeuwen stond Kampen op één lijn met Hamburg en Brugge. Toen maakte de stad deel uit van het machtige Hanzeverbond. Vissers en kooplui trokken naar Kampen om hier hun waren aan de man te brengen; aan de burgers en buitenlui dus. In die tijd ging het uitstekend met de stad. Zo goed zelfs, dat Kampen maar liefst twintig stadspoorten liet bouwen. En daarnaast veel statige koopmanshuizen. Nu zijn er nog drie poorten over. Maar veel koopmanshuizen bleven gelukkig bespaard.

Koe aan toren
Ook bijzonder is de Nieuwe Toren op het Koeplein. Toen de bouw stagneerde, begon er heel wat gras te groeien op de omgang van de toren. ‘Takel een koe naar boven en laat die alles weg eten’, riep een boer enthousiast. En zo geschiedde. Het arme dier kreeg een touw om haar nek, werd opgehesen, maar stikte al halverwege. Ter nagedachtenis (met een knipoog) hangt nu elke zomer een kunstkoe aan de toren.

Zwolle
Standplaats, fietsen, 4/6 dagen, LO, HP mogelijk. Vanaf € 335,-
Bekijk de fietsvakantie


Gent

Genieten op z’n Gents

Patershol, Pensmarkt, Dulle Griet, Lievekaai… de namen verraden het al: Gent ademt een en al historie. Om die geschiedenis te ontdekken, stal je de fiets en duik je steegjes in, ga je poortjes door, sla je hoekjes om en wandel je pleintjes over. Om zo zigzaggend uit te komen bij zo’n imposante kathedraal of grimmige burcht waar gidsen vurig uitleggen hoe arme sloebers vroeger werden geradbraakt. In de enorme Sint-Baafskathedraal bekijk je ‘De aanbidding van het Lam Gods’, het wereldberoemde zesluik dat door de gebroeders Jan en Hubert van Eyck naar alle waarschijnlijkheid in 1432 werd geschilderd. Overigens is een van de zes panelen een replica. Het originele werd in 1934 ontvreemd en lijkt sindsdien voorgoed van de aardbol verdwenen.

Schatkamer binnen en buiten
De kerkelijke kunstschatten van de stad zijn van een zeldzame schoonheid. Ze werden verworven toen Gent rond de 14e eeuw fortuin maakte als lakenstad. Naast Parijs was het toen de grootste stad van noordelijk Europa. De Sint-Baafskathedraal is dan ook een ware schatkamer. Maar blijf niet alleen binnen. Bekijk buiten de prachtige gevels, schuif aan op een terras en bestel er een Duvel. “Voilà, dit bierke gaat u zeker een plezante namiddag bezorgen”, lacht de uitbater je toe, als hij het gulschuimend drankje met een zwierig gebaar serveert. Ja, ook dat is genieten op z’n Gents.

Vlaanderen Culinair
Trektocht, fietsen, 4/7 dagen, hotels, bagagevervoer, HP. Vanaf € 655,-
Bekijk de trektocht


Ootmarsum

Kunst binnen en buiten

Ooit van Ton Schulten gehoord? Na je bezoek aan Ootmarsum is hij geen onbekende meer. Zijn typerende landschappen zie je in zijn eigen museum en een moderne galerie. Het Twentse coulisselandschap blijkt een onuitputtelijke inspiratiebron te zijn. In een geheel eigen stijl bouwt Schulten vanuit brede, verticale banen zijn composities op. Zoals een kind met blokken bouwt, zo creëert de internationaal bekende kunstenaar elke keer weer z’n hedendaagse landschapsmozaïeken waarin je in bonte kleuren de essen herkent, de golvende akkers, de solitaire bomen en de puntige kerktorens. Rood staat voor warmte, groen voor de natuur en lekker ruiken, en geel en oranje voor het grote feest: de uitbundige zon!

Fraaie doorkijkjes
Maar de kunst van Ootmarsum vind je ook buiten. In de straatjes met hun trapgeveltjes en betoverende doorkijkjes. Het historische centrum – Ootmarsum kreeg al in de 13e eeuw stadsrechten – wordt gedomineerd door eeuwenoude vakwerkhuizen en de imposante Hallenkerk uit de twaalfde eeuw. De toren van de kerk bevat nog steeds de kogel die prins Maurits bij de bevrijding van Ootmarsum tijdens de Tachtigjarige Oorlog moet hebben afgevuurd. Het beeld voor de kerk stelt de ‘Paoskearls’ voor, de Paaskerels die hand en hand door het dorp slingeren en waarbij de hele goegemeente zich slingerend aansluit, een typische paastraditie van Ootmarsum.

Twentepad
Trektocht, wandelen, 6 dagen, hotels, bagagevervoer, LO, HP mogelijk. Vanaf € 455,-
Bekijk de trektocht


Vlieland

Klein, ontspannen en hip

Behoefte aan schone lucht? Een autoluwe omgeving? Aan fraaie wandelpaden door een landschap met bossen, duinvalleien en kwelders? Of aan de sensatie als je één of meer van de honderd vogelsoorten spot? Dat zit je goed op Vlieland. Of beter gezegd: loop je goed. Want het eiland is wandelbestemming bij uitstek; slechts 12 km lang en maximaal 2 km breed. Met iets meer dan duizend inwoners en maar één dorp - Oost-Vlieland - is het er ultiem ontspannen. In het westen van het eiland vind je het uitgestrekte natuurgebied de Vliehors. Elders de hoogste duintop van alle Waddeneilanden: 42 meter hoog.

Hip Vliebiza
Beetje saai? Kom nou! Verken de Dorpsstraat - de hoofdstraat - van Oost-Vlieland maar eens. Je weet meteen waarom het eiland gekscherend Vliebiza wordt genoemd, een samenvoeging van Vlieland en Ibiza. Links en recht hippe restaurants met trendy namen als ‘Puur’ en ‘Gestrand’ worden afgewisseld door lifestyle winkeltjes en leuke snuffelboetiekjes met felgekleurde hippieaccessoires, strandkleding en Havaianas. Onze tip: ga na heerlijk uitwaaien in de duinen naar koffiebar Leut (Dorpsstraat 118) en verwen jezelf met een verrukkelijke cranberry-cheesecake.

Vlieland en Terschelling
Trektocht, wandelen, 6 dagen, hotels, bagagevervoer, LO, HP mogelijk. Vanaf € 485,-
Bekijk de wandelvakantie


Zaanse Schans

Reservaat voor unieke houtbouw

Bezoek je de Zaanse Schans, dan besef je nauwelijks dat je naar unieke woningen kijkt. Uniek, omdat de manier van bouwen wat constructie betreft heel erg op die van de scheepsbouw lijkt: met een buitenhuid en een binnenhuid. De bouwmethode werd lang gebruikt, omdat je daarmee een lichte constructie krijgt voor de zachte, venige ondergrond. Nergens ter wereld zie je deze constructie, alleen op plaatsen waar Nederlanders met kennis van deze bouwmethode neerstreken, zoals aan de Hudsonrivier in Amerika.

Reservaat
Het buurtje ‘De Zaanse Schans’ is een klein restant van de gesloopte houtbouw. Geliefd bij bewoners en uniek op alle fronten. Tijdens de naoorlogse wederopbouw dreigden veel karakteristieke Zaanse houten huizen te verdwijnen door de aanleg van snelwegen, de bouw van woonwijken en fabrieksuitbreidingen. Hierdoor zou het originele landelijke karakter van de dorpen verdwijnen. Daarom richtte een groep liefhebbers van de Zaanse houtbouw in 1946 Stichting Zaans Schoon op, met het idee een ‘reservaat’ te bouwen voor de Zaanse houtbouw. Zaans Schoon werd uiteindelijk Zaanse Schans. Stap het eerste winkeltje van Albert Heijn binnen en bezoek verderop in Zaandam het Tsaar Peter huisje uit 1632, een van de oudste houten huizen van Nederland. Kijk ook zeker je ogen uit bij het Inntel-hotel en het Zaanse stadhuis, voor wat moderne interpretaties.

Amsterdam
Standplaats, fietsen, 4/6 dagen, hotel, LO. Vanaf € 325,-
Bekijk de fietsvakantie


















Bekijk ook: Watertochten om bij af te koelen