“It giet oan.” Nou… dat kun je met de steeds stijgende temperaturen voorlopig wel vergeten. Althans hét schaatsevenement. Maar de Friese elf steden kun je ook heel goed per fiets aandoen. Als de temperaturen stijgen zelfs warm aanbevolen. Je fietst immers voortdurend langs verkoelende slootjes en meren.
Oog voor de trapgeveltjes “Kijk, daar is Workum al. Nog even, en dan komen Harlingen en Franeker in zicht. En Sneek, Lemmer en Stavoren zijn we al voorbij.” Zo fiets je in zeven dagen tijd langs vaarten, over bruggetjes en door idyllische dorpen met romantische kernen, zoals Balk en Hindeloopen. Deze laatste heeft al sinds de 13e eeuw stadsrechten en is een van de elf steden. Al die sfeerplekken pronken met hun monumentale trap- en halsgeveltjes. Schaatsend heb je daar nauwelijks oog voor, maar nu stal je de fiets graag even tegen zo’n oude gevel en geniet je er ontspannen van een ijsje op een bankje bij een gracht of waterkant. Overigens gaat de fietsroute van Eigen-Wijze Reizen nog meer langs de Friese meren dan de originele Elfstedentocht, wel ze aangenaam tijdens warmere zomermaanden.
Een vorstelijke route, concludeer je. Fietsen langs de Donau betekent genieten van cultuur, historie, wijn, af en aan varende pontjes en romantische stadjes die je met gezellige terrasjes verleiden. Niet verwonderlijk dat keizerin Sissi ooit de Donau richting Wenen afvoer. Maar nu, met de fiets, geniet je nog meer. Je kunt immers afstappen waar je maar wilt.
Immer geradeaus De route is gemakkelijk: altijd rechtdoor, immer geradeaus. Dat is overigens veel minder saai dan het klinkt. Het leuke van deze tocht is dat je vaak aan beide kanten van de Donau kunt fietsen. Daardoor kun je regelmatig even stoppen - en tot rust komen - om een pontje te nemen naar de overkant. Dan weer door naar een volgend barok afstapstadje.
Heerlijk trappen Al zwierend langs de rivier passeer je stoere burchten, duik je dorpen in waar de geraniums weelderig in de bloembakken groeien en stop je bij adresjes met namen als ‘Gasthof Jägerwirt’ voor een betaalbare reuzenschnitzel. Het vlakke fietspad aan weerskanten van de rivier maakt het overigens heerlijk trappen. En dat terwijl je toch midden tussen de bergen fietst. “Laten we nog even wat langzamer gaan fietsen, want - oh, wat jammer - daar komt Wenen al in zicht.”
La douce France, het lieflijke Frankrijk. Voor het land van de Touraine gaat die uitdrukking zeker op. Met zijn lichtglooiende heuvels en vele wijngaarden. Maar ook met z’n stoere burchten en elegante kastelen die zich als vorstelijke juwelen aan de Loire aaneenrijgen. Menig château spiegelt zich nu koket in het water van Frankrijks langste rivier. Pronkzieke vorst Fietsend langs al die uitingen van adellijke pronkzucht ontrafel je de verhalen achter deze imponerende schoonheden aan het verkoelende water. Verhalen over afgunst en overspel. Maar ook over uitbundige kasteelbanketten en een leven als God in Frankrijk. Zoals de pronkzieke vorst Frans I. Met zijn pronkzucht wist hij geen maat te houden. Letterlijk. Tel even mee: 365 torens, 440 kamers, 282 schoorstenen en één indrukwekkende, centrale trap. Of eigenlijk twee, want de hoofdtrap van kasteel Chambord is een dubbele wenteltrap, zeer waarschijnlijk ontworpen door Leonardo da Vinci. Mooiste kastelen Gebruik je de ene trap voor omhoog lopen en de andere om naar beneden te gaan, dan kom je elkaar niet tegen. Handig voor als je als vorst geen andere paleisgebruikers wilt tegenkomen. Zo heeft elk kasteel of lusthof z’n eigen verhaal. Ga er maar aanstaan, want de fietsroute voert je langs heel wat mooie kastelen: Chambord, Chaumont, Amboise, Villandry, Chenonceau en Azay-le-Rideau, om er maar een paar te noemen. Hun namen alleen al zijn een lieflijke omgeving waard. Douce Loire.
De Zweedse hoofdstad is mooi, verrassend én verkoelend. Dat laatste zeker, omdat de stad op een paar eilanden in de Oostzee is gebouwd. Zo ligt het Koninklijk Paleis - de officiële residentie van de Zweedse Koninklijke familie - op het eiland Gamla Stan. Het slot is het grootste nog steeds dienstdoende paleis ter wereld. Het bevat 609 vertrekken, waaronder de paleiskapel, de troonzaal en een museum waar ook de kroonjuwelen zijn te zien. En de wapenkamer, de Livrustkammaren, is zelfs het oudste museum van het land. Je ogen uitkijken Na je verkenningstocht door de oude stad, lonkt vooral het kustgebied met z’n duizenden eilanden. Hier genieten de inwoners van Stockholm een zomer lang van zon en water. Met al die prachtige huizen op de idyllische eilanden kijk je je ogen uit. Met de veerboot ben je zo weer op een nieuw eiland. Op vakantie-eiland Sandhamn bezoek je uiteraard het huis van Nora uit de geliefde serie Sandhamn Murders, of haar cafeetje in de haven. Dan weer door naar een volgend eiland. Vaak met een korte overtocht. Terwijl je genietend over het water staart vaar je weer naar een volgend avontuur!
Stockholm is er trots op dat zij een van Hollywood’s grootste diva’s heeft voortgebracht. De wieg van Greta Garbo stond in geboortekliniek Gamla Södra, haar doopvont in de Katarina Kyrka en haar eerste bühne in het Koninklijk Dramatheater. Na lange tijd in Hollywood te hebben gewoond en gewerkt, keerde ze terug in Stockholm. Ze ligt begraven op de monumentale begraafplaats Skogskyrkogarden, het Père Lachaise van Stockholm. Terwijl toeristen verderop beroemde begraafplaatsen aflopen, komt hier bijna geen hond. Misschien uit respect voor Garbo’s levensmotto: ‘I want to be alone’.
Achtung, Sie verlassen jetzt West-Berlin. In Berlijn ligt het DDR-verleden nog voor het oprapen. Ook op weg naar Potsdam. Je fietst er over de Glienicker Brücke die destijds de grens vormde tussen West-Berlijn en de DDR. Hier ruilden Oost en West hun spionnen. Maar ook hier ruik je de frisheid van het water al. En zeker in de tuinen van het romantische paleis Sanssouci met z’n talloze fonteinen en waterpartijen. Fotogeniek aan het water Daarna aan water geen gebrek. Tijdens deze 8-daagse trektocht stuit je regelmatig op de Havel, de immense rivier die hier en daar fraaie meren vormt. Het fotogenieke Werder ligt als een eilandstadje in zo’n idyllische plas. Fotogeniek betekent in het voormalige Oost-Duitsland echter soms ook even fietsen over straten met kasseien. Maar ja, dat hoort bij de beleving. En dan fiets je gewoon even over de stoep. Zo ook in prachtig gerestaureerd Brandenburg, de oudste plaats in de regio. Het historische centrum, met z’n veelkleurige gevels, ligt op drie eilanden in de Havel. Zwaaien naar Trabantjes Via de slothaven in Oranienburg, de fraaie buitens rond de Wandlitzsee en een uitgestrekt bosgebied fiets je het oostelijke deel van Berlijn weer binnen. Al claxonerend passeert een stoet Trabantjes. Je zwaait en concludeert: het DDR-verleden is hier altijd dichtbij.