Wie jarig is trakteert. En dat gebeurt dit jaar langs Nederlands beroemdste wandelroute. Het Pieterpad is namelijk jarig: 40 jaar! De Stichting Pieterpad deelt daarom gebak uit aan alle wandelaars langs de 492 lange route. Nee, niet overal tegelijk. Ze begint in Limburg en staat daarna met kraampjes op tal van andere locaties. Met een beetje geluk scoor je dus een stukske vlaai, tompouce of appelpunt. En de calorieën wandel je er daarna met gemak weer af.
Zes trajecten Je kunt natuurlijk het gehele pad in één keer (28 dagen) afleggen. Maar als je bij die gedachte meteen de blaren voelt opkomen, kun je ook voor deeletappes kiezen (van 6 of 7 dagen). Dan doe je later gewoon weer een volgend stuk. Zo hebben we de gehele route in zes trajecten opgedeeld. Kies het stuk dat bij je past, wandel zes of zeven dagen en leer het Nederland kennen van de karrensporen, bospaden, heidevelden en beekdalen. Het je het hele pad gelopen, dan kun je een officiële, op naam gestelde, Pieterpad Oorkonde krijgen. Die kun je in de webwinkel bestellen. Of koop ‘m bij Hotel Waddenweelde in Pieterburen (Hoofdstraat 82) en bij Buitengoed Slavante nabij het eindpunt (Slavante 1, Maastricht). Toch een leuk aandenken aan zo’n beroemde jarige.
In aanwezigheid van Toos Goorhuis en Bertje Jens werd op 4 juni 1983 in Vorden het Pieterpad geopend. Toos en Bertje waren geoefende wandelaars, die echter altijd in het buitenland wandelden. Nederland had toen nog geen langeafstandswandelpaden. Terwijl ze van Groningen (de woonplaats van Bertje) naar Tilburg liepen (waar Toos woonde), bedachten ze die route te beschrijven, zodat ook hun kinderen later nog eens deze route konden volgen. Al lopende kwam het idee op om een route te maken van Pieterburen in het uiterste noorden naar de Sint-Pietersberg in zuidelijk Limburg. En zo geschiedde.
Het erfgoed van Engeland imponeert nog meer dan al die eeuwenoude tradities waar het Verenigd Koninkrijk zo bekend om is. Van de high tea tot de gemoedelijke detectiveseries waar het hele koninkrijk van smult. En bezoek je dromerige dorpen als Broadway en Chipping Campden, dan waan je je meteen op de set van een Miss Marple film. “Mmmm, die ober kijkt wel heel verdacht naar dat kopje thee.”
Prentenboek Overigens lijken alle stadjes in dit fantastische wandelgebied uit een prentenboek te komen, ook Winchcombe en Bourton-on-the-Water. Dorpen die overigens precies zijn zoals je verwacht: stoere cottages in honingkleurige steen, rijk versierde kerken en een dorpsherberg die The Kings Head of The Royal Arms heet.
Wuivend gras, gele brem Het gebied ten noordwesten van Oxford is ideaal voor het maken van mooie, ontspannen wandelingen. Volg gewoon een overschaduwd kiezelpad dat de loop van een smal riviertje volgt, dat kabbelend met kleine stroomversnellingen z’n weg zoekt. Dankzij het recht van overpad mag je dwars over particuliere grond lopen. Zo doorkruis je weilanden met wuivend gras, gele brem, wilde bloemen en schapen waarvan je het rustgevende geblaat al in de verte hoort. Wil je het Engelste Engeland proeven? Off you go! Op naar de Cotswolds.
Natuurgebied Saksisch Zwitserland is volgens velen een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Pardon? Zwitserland in Duitsland? Klopt, deze Sächsische Schweiz werd genoemd in brieven van twee Zwitserse kunstenaars - Adrian Zingg en Anton Graff - die hun thuisland vergeleken met dit Elbezandsteengebergte. En mede vanwege die prachtige rauwe rotsen en afgeplatte tafelbergen lag het voor de hand dat dit gebergte een nationaal park werd.
Verbluffende uitzichten Dwars door dit ‘park’ loopt de Malerweg, een wandelroute die je in meerdaagse etappes kunt afleggen. De route begint net onder Dresden en wordt door de Elbe doorsneden. De naam Malerweg, het Schilderspad, verwijst naar de kunstenaars die in de 19e eeuw hier inspiratie kwamen opdoen, zoals Casper David Friedrich en Ludwig Richter. En aan verbluffende uitzichten geen gebrek. Zoals bij de Bastei, het uitzichtplateau waar het dennenbos abrupt stopt en waar het overgaat in een ravijn van tweehonderd meter diepte. In het dal torenen rotsformaties als robuuste stalagmieten omhoog, hier en daar met een enkele naaldboom op de top. Om stil van te worden. Tijdens je wandelvakantie Malerweg doe je deze Bastei al op de tweede dag aan.
Grillig rotslandschap Maar ook de dagen erna concludeer je dat dit gebied met recht is uitgeroepen tot ‘mooiste wandelroute van Duitsland’. In eeuwen werkten water, wind, hitte en kou op het zandsteen in en vormden zo dit grillige rotslandschap. Tijdens je wandelingen kom je ook mooie sfeerdorpen en robuuste burchten tegen.
Wegdromen, in de huid van Robinson Crusoë kruipen en op avontuur gaan, de roep van de zee achterna… Bij Bretagne denk je onwillekeurig aan woeste eilanden, hier met een zee aan bloemen, verderop enkele kale rotsen in alle denkbare vormen. Stukjes land die op het water lijken te drijven, een stukje aarde tussen water en hemel in.
Gulle traktaties Bretagne trakteert je gul op natuur, guller dan op andere plekken, maar vriendelijk voor elke wandelaar. Pak de boot en laat je naar zo’n geweldige, ongerepte plek brengen. Zoals het eiland Ouessant met z’n ruige rotsformaties, vuurtorens, vogels en een rijk zeevaardersverleden. Hier versmelten de schitterende rotskleuren met de kleuren van de oceaan. Na twee mooie wandelingen op het eiland maak je de overtocht naar het Presqu’île de Crozon, een weergaloos schiereiland dat naast z’n beschermde natuurgebied vooral bekendstaat om z’n hoge klifkusten.
Ruig begroeid binnenland De volgende dag voert de route je weer langs de spectaculaire kust met uitzicht op de kapen en kiezelstranden. Bij het authentieke vissersdorpje Rostudel rechtsaf. En terwijl je door het ruig begroeide binnenland terug naar Morgat loopt, besef je één ding: je bent verliefd. Op een ruwe bolster met blanke pit. Op Bretagne!
“Kijk, daar.” Je wijst naar een richel en blijft als aan de grond genageld staan. Een steenbok, prachtig beest, stokstijf op een rotsbult, kijkt op je neer. Je tuurt omhoog, de bok tuurt terug. Mooie gebogen horens, krachtige lijf, trotse kop. Langzaam slenter je verder. Dan springt de bok loom, maar soepel verder. En weg is ‘ie. De omgeving rond Wengen is een spannend wandelgebied waar je langs snelle beken en machtige gletsjers banjert.
Mooie natuurtochten Wandelaars met een hart voor de natuur zitten - eh, lopen - goed in Zwitserland. Ben je dat nog niet, dan word je hier vanzelf een buitenmens. Met al die imposante bergen, kristalheldere meren en goed gemarkeerde paden is het ultiem wandelen rond de Jungfrau. En daarbij is het knusse Wengen dé ideale uitvalsbasis voor mooie natuurtochten. Het dorp ligt op 1.274 meter hoogte, op een beschutte, zonnige plek aan de voet van drie fenomenale bergtoppen: Eiger, Mönch en Jungfrau. We hebben tien wandeltochten uitgezet, waarbij je zo nu en dan ook de bus neemt, een treintje of een gondel. Even lekker uitrusten, dan weer verder.