In deze speciale online variant van ons magazine Eigenwijs op reis tonen we al enkele bestaande en nieuw ontwikkelde dichtbij vakanties. Met de accommodaties hebben we intensief contact over hoe zij de maatregelen rond het coronavirus verder gaan hanteren om zo de veiligheid van de gasten te waarborgen. Genieten gaat nu eenmaal gepaard met een zorgeloos gevoel. Geniet van de (nieuwe) wandel- en fietstochten. Het team van Eigen-Wijze Reizen
Ooit in de weer geweest met Meccano, het montagespeelgoed dat uit meer dan vierhonderd verschillende onderdelen bestaat en een veelvoud aan boutjes en moertjes? Je kon er bijvoorbeeld imponerende hijskranen mee bouwen. Maar negen van de tien keer ontstond toch een ander bouwwerk dan je vooraf had gepland. Des te indrukwekkender is de ‘hurkende man’ die vanaf de strekdam in Lelystad uitkijkt over het Markermeer. Wirwar van staven metaal Van dichtbij lijkt het kunstwerk een chaotische wirwar van staven metaal met joekels van bouten en moeren. Het geraamte is bijna 26 meter hoog en telt zo’n 1.800 staven metaal. Zet dat maar eens in elkaar. Voor het kunstwerk Exposure wilde de befaamde Britse kunstenaar Anthony Gormley de uniekheid van de mens benadrukken, maar hij had tegelijkertijd wel de computer nodig om deze ‘hurkende man’ te ontwerpen en samen te stellen. Je komt deze immense kerel tegen tijdens de fietstrektocht (5 dagen) Rond het Markermeer. Hoe dichter je Exposure nadert, des te meer verandert de menselijke vorm in een spinnenweb van staal.
In het Canadese dorpje Norwich schieten dagelijks 12.000 stroopwafels van de lopende band. Met dank aan de van oorsprong Hollandse bakker Jacco Schep en z’n twee broers. De stroopwafel verovert ook de VS. In vrijwel elke supermarkt ligt hij in het schap, McDonald’s introduceerde al stroopwafelijs, van Alaska tot Hawaï, en de spelers van de NBA, de nationale basketbalcompetitie in Amerika, eten de stroopwafel vlak voor de wedstrijd om hun energie op peil te houden. “Tastes damn good, that stroepwoffel.” Siroopwafel Experience In Nederland kennen we deze Hollandse stroopkoek al sinds de middeleeuwen, alhoewel de échte Goudse uit de 19e eeuw stamt. Bakkerij Kamphuisen claimt de eerste te zijn en bakt ze al sinds 1810. De fabriek ligt in het hartje van Gouda en kun je tijdens de Siroopwafel Experience bezoeken. Je kunt ‘m ook proeven in de winkel: Markt 69. Stop een paar exemplaren in je fietstas voor onderweg tijdens je 5-daagse trektocht Zuid-Hollandse Hoogtepunten.
Nu we het toch over culinaire zaken hebben. Er is maar één frietmuseum ter wereld, waar anders dan in Vlaanderen. In het oudste gebouw van Brugge, de Saaihalle uit de 14e eeuw, leer je van alles over de oorsprong van de aardappel, hoe friet in België is ontstaan en wat het geheim is van goede friet. Een tipje van de sluier? Variatie gewenst Tijdens zijn krijgsgevangenschap in de 18e eeuw ontdekte de militair apotheker Antoine-Augustin Parmentier dat na twee weken aardappelen eten niemand ondervoed of uitgeput raakte. Maar een beetje variatie zou wel mogen. Hij ontwikkelde later wel twintig manieren om aardappelen te eten. Op de website van het frietmuseum vind je overigens enkele recepten en tips hoe een echte Belgische friet te bakken. Doe het museum aan tijdens je fietstrektocht (4/7 dagen) Vlaanderen Culinair.