×
Cover
Interview met
Arjan van der Laan
Eigen-Wijze Prikbord
Kasteelromantiek
rond Vorden
Nieuw fietskwartet
4 x nieuw wandelen





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is ruim 30 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

Mei 2020





‘We gaan nog niet naar huis’


‘We gaan nog niet naar huis’


‘We gaan nog niet naar huis’


 

 

2. Volg de Romeinen

7 dagen, trektocht, incl. bagagevervoer, hotels, LO. Halfpension mogelijk.
Vanaf € 590,-


Aardige jongens, die Romeinen. Ze hebben langs de Limes, de voormalige grens van het Romeinse rijk, heel wat sporen achtergelaten, zoals (gereconstrueerde) wachttorens en castella. Wandelend langs deze grens ontdek je waarom de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden naar ons koude, natte land trokken. “Sin, dex… links, rechts.” Al wandelend hoor je een Romeinse centurio commando’s naar zijn soldaten roepen. Ze marcheren, op hun sandalen nota bene, keurig in het gelid.

Wandelroute van het Jaar
Net als hen wandel je langs de Nederrijn en de Waal, over bosrijke hellingen en door steden en diepe dalen. Reconstructies onderweg doen het Romeinse verleden herleven. Het Limespad werd wandelroute van 2019. In december 2019 werd deze voormalige noordgrens voorgedragen voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst. Omdat de Romeinse Limes ‘een uniek en onvervangbaar monument is met universele waarde voor de mensheid’. In juli 2021 neemt Unesco hierover een besluit.

Het Romeinse Limespad

 

 

4. Het onvolprezene Twente

6 dagen, trektocht, incl. bagagevervoer, hotels, LO. HP mogelijk. Vanaf € 525,-

“Er ligt tussen Dinkel en Regge een land, ons schone en nijvere Twente. Het land van de arbeid, het land der natuur, het steeds onvolprezene Twente…” Het volkslied van Twente verraadt al wat je tijdens het Twentepad gaat ontdekken: snelstromende beekjes, golvende essen met goudgeel graan en een heide in het paarsrode kleed, om maar wat te noemen.

Over zandpaden
In zes dagen tijd wandel je 87 km door voornamelijk het Nationaal Landschap Noordoost Twente. In vijf etappes kom je in Almelo, Tubbergen, Ootmarsum, De Lutte, Oldenzaal en Hertme. En dat vooral over onverharde wegen en zandpaden. Vanuit Tubbergen wandel je door een veengebied naar de Duitse grens. Die bereik je bij natuurreservaat de Manderheide en de Cirkels van Jannink. En via een voormalig smokkelpad kom je Ootmarsum binnen.

Mooi Ootmarsum
Daar geen zwerfvuil in de straat, geen onkruid tussen de klinkers… De inwoners zijn zichtbaar zuinig op hun stadje. Dat is dan wel oud, maar gaat niet gebukt onder de hoge leeftijd. Als stichter, in 126 na Christus, wordt de Frankische veldheer Othmar genoemd. Die gaf zijn naam aan het dorp: Othmarsheim. In loop van de eeuwen sleet die naam weg tot het huidige Ootmarsum. Dankzij de ligging aan de handelsroute naar Duitsland kende in 1300 de bisschop van Utrecht Ootmarsum stadsrechten toe. Daarmee werd het een vestingstadje, met heuse stadswallen, poorten en grachten. Maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog gaat Prins Maurits over tot ontmanteling. Grachten werden gedempt, muren weer geslecht. Hun loop is vandaag de dag nog steeds te volgen. En met deze extra geschiedenisles vervolg je weer je tocht… door het onvolprezene Twente.

Bewandel het Twentepad


Terug naar de cover