×
Cover
Van Bolzano naar Venetië
Eigen-Wijze Prikbord
The Magnificent Seven
Zó verleng je het zomergevoel!
Rek in Riomaggiore

Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is ruim 30 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

Juli 2020

Van Bolzano naar Venetië

Hoe puur Italiaans wil je het hebben?

Ooit van Vicenza en Padova gehoord? Uhh… Dachten we al. De meeste vakantiegangers laten steden als deze links liggen. En dat terwijl ze juist één en al Italië ademen. Stap maar op, fiets ontspannen omlaag naar de Venetiaanse lagune en ontdek het pure, spontane Italiaanse leven.

“Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn bril weer vind.” Samen met de vele pelgrims schuifel ik langs de relieken van de minderbroeder die in 1231 heilig werd verklaard. Antonius is de beschermheilige van heel wat zaken. Van vrouwen, kinderen, armen, zieken… én van verloren zaken. Maar het devote gevoel blijft uit. En mijn bril zit ook nog op m’n neus. Dan maar naar buiten, waar ik in de straten en op de pleinen van Padova het pure Italiaanse leven proef. Vooral omdat toeristen hier echt in de minderheid zijn. Aan het einde van de dag komen de locals naar het Prato della Valle. Op de grasvelden, langs de waterpartijen en aan de voet van de circa tachtig beelden van Italiaanse prominenten openbaart zich hier het werkelijke volkstheater. Van ontluikende liefdes tot kakelende buurvrouwen op een bankje.

Architect met meesterwerken

De volgende dag zoef ik met een nog groter vaartje naar beneden langs de Brenta. Op naar Vicenza, weer zo’n prachtstad. Maar eerst langs de vele appelboomgaarden en het Lago di Caldonazzo. Aan het einde van een mooie tocht lik ik heel relaxt aan een ijsje terwijl Palladio op mij neerkijkt in het imponerende centrum van Vicenza. Het standbeeld van de gevierde architect staat pal naast de Basilica, zijn meesterwerk dat in de avond sprookjesachtig wordt verlicht.

Voorbeeld voor anderen

In de zestiende eeuw was hij dé architect van de regio Veneto. En met zijn liefde voor wit, strak en harmonie was hij een soort Jan des Bouvrie avant la lettre. Zijn stijl was een voorbeeld voor andere monumentale bouwwerken, zoals The White House in Washington en Buckingham Palace in Londen. Ook veel rijke edellieden schakelden destijds deze bouwmeester in. De vele indrukwekkende villa’s in de omgeving zijn er nog getuige van.Bekijk ook: Eigen-Wijze Prikbord