×
Cover
6 provincies, 12 x genieten
Eigen-Wijze Prikbord
Uit je dak in Twente
Culinair kwartet
Duitsland: verbazing tussen
bier en braadworst





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is ruim 30 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

Oktober 2020





Najaar in Nederland:

6 provincies,
12 x genieten

Wie dicht bij huis wil blijven, kan in Nederland alle kanten op. We deden zes provincies aan en kwamen twaalf standplaatsen tegen die het uitgangspunt zijn van mooie fiets- en wandelvakanties. Veters vast? Banden op spanning? Op ontdekkingstocht!



 

 

OVERIJSSEL

2. De Lutte: betoverend Twente

Standplaats, wandelen, 5 dagen, hotel, HP incl. lunchpakketten. Vanaf € 530,-

Het schitterend gelegen hotel De Wilmersberg is een ideaal vertrekpunt voor prachtige wandelingen door het - ook zeker in het najaar - betoverende Twente. Een enkele keer vereist dat een klimmetje, zoals naar de Tankenberg. Bij de koepel op het hoogste punt rust je uit en geniet je van het mooie uitzicht. Beneden wacht het Bourgondische Oldenzaal, met z’n gezellige centrum rond de 12e-eeuwse Plechelmusbasiliek. Ook het fraaie wandelpad langs de Dinkel, natuurgebied het Lutterzand en het indrukwekkende Arboretum Poortbulten, met zo’n 2.500 in- en uitheemse bomen en heesters, staan nog op het programma.

Bekijk de dagtochten vanuit De Lutte


4. Ootmarsum:
de kunst van het kijken

Standplaats, fietsen, 5 dagen, hotel, HP. Vanaf € 330,-

In hét kunststadje van Twente loop je verbaasd over straat. Waar is het zwerfvuil? Waar het onkruid tussen de klinkers? Conclusie: de inwoners houden van hun Ootmarsum. Het stadje dateert uit de dertiende eeuw. De sfeer van toen voel je er nog steeds. Bekijk de trapgeveltjes en de betoverende doorkijkjes, maar stap ook de galerieën binnen en plof neer op een van de gezellige terrasjes. Die zijn zó gezellig dat het je nauwelijks lukt om op de fiets te stappen. Gewoon doen. Want ook tijdens de tochten naar Lage, Vasse, Tubbergen, Weerselo, Oldenzaal en Denekamp valt er een hoop te zien. Onder meer landgoed en kasteel Singraven, de 14e-eeuwse havezathe Herinckhave en de Kroezeboom, een van de oudste bomen van Nederland.

Bekijk de tochten vanuit Ootmarsum


Begin hier de speurtocht


6. Enschede: opnieuw op de kaart

Standplaats, fietsen, 3/5 dagen, hotel, LO. Vanaf € 120,-

Tien jaar geleden vond de enorme vuurwerkontploffing plaats in de wijk Roombeek. Uit de as herrees echter een prachtige nieuwe wijk. Ook kwam het tot een herwaardering van het industriële erfgoed. Een mooie aanleiding voor Eigen-Wijze Reizen om Enschede op de fietskaart te zetten. Tijdens deze standplaatsvakantie duik je in het indrukwekkende textielverleden van de stad. De tochten voeren je verder naar het Duitse Gronau, metaal- en zoutstad Hengelo en de flamboyante buitenplaatsen van de textielbaronnen rond Oldenzaal.

Bekijk de tochten vanuit Enschede


 

8. Vorden: fietsen met de pink omhoog

Standplaats, fietsen, 4/6 dagen, hotel, HP. Vanaf € 295,-

Buitenplaatsen aan elkaar rijgen, betekent stijlvol fietsen en genieten van fraaie landhuizen en verhalen over een adellijk verleden. Deze standplaatsvakantie vanuit Vorden in de Achterhoek leidt je fietsend langs die eeuwenoude en vorstelijke optrekjes. En ’s avonds tijdens het diner? Alvast één tip: niet met je van huis meegenomen mes tussen je tanden peuteren! Eerder publiceerden we al een uitgebreid sfeerverhaal over deze vakantie, inclusief minicursus tafelmanieren.

Lees het sfeerverhaal en volg de minicursus hier!
Bekijk de tochten vanuit Vorden


 

BRABANT

10. Bladel: vroom en gemoedelijk leven

Standplaats, fietsen, 5 dagen, hotel, HP. Vanaf € 265,-

Niet lang nadat je de grenspaal in het bos bent gepasseerd, komt de abdij van Postel in zicht. Het Belgische klooster bestaat al sinds 1138. Tijdens de Franse revolutie moesten de monniken de abdij uit, maar sinds 1847 wonen ze er weer. En zo te zien krijgen ze deze dag bezoek van hun vrouwelijke geloofsgenoten. Gewapend met camera slenteren twee nonnen over het kloostercomplex. Ze wippen even binnen bij de winkel waar je eigen gebrouwen abdijbier kunt kopen. Maar ze komen zonder een ‘sixpack’ weer buiten. Ach, je verwachtte niet anders.

Ervaar vanuit het Brabantse Bladel de gemoedelijkheid van de Kempen. Fietsend door de uitgestrekte bossen, over de heidevelden en door de weidse landerijen steek je zo nu en dan de grens over. De fietstochten voeren je ook door de beekdalen van de Beerze, de Dommel en de Aa. Terras in zicht? “Doet u mij maar een abdijbiertje.”

Bekijk de tochten vanuit Bladel


 

 

NOORD-HOLLAND

12. Amsterdam: verliefd op stad en land

Standplaats, fietsen, 4/6 dagen, hotel, LO. Vanaf € 325,-

“Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel m’n hart voor altijd verpand…” Toen Johannes Brahms zijn tweede deel van andante ma moderato uit z’n eerste strijksextet componeerde wist hij niet dat dit stuk veel later pianist Dick Schallies zou inspireren. Die gebruikte het klassieke muziekstuk voor het refrein van de zo bekende ode aan de hoofdstad. De tekst was van Pieter Goemans. En inderdaad, als je langs de statige grachtenpanden fietst, kost het niet veel moeite om daar verliefd op te worden. Maar dat geldt tijdens deze fietsvakantie ook voor de vooral ontspannen tochten buiten de stad. Via het intieme Durgerdam fiets je bijvoorbeeld naar het idyllische Broek in Waterland. Ooit een schippersdorp waar in de 17e en 18e eeuw veel reders, kapiteins en rijke kooplieden neerstreken. Hun rijkdom maakte ‘Broek’ een van de meest welvarende dorpen van Waterland. En die sfeer hangt er nog steeds.

Bekijk de tochten rond Amsterdam


Bekijk ook: Eigen-Wijze Prikbord