×
Het erfgoed van de textielbaronnen
Eigen-Wijze Prikbord
Mag het ietsje verder zijn?
Slow Travel in de
vreemde stad!
Men neme… Vakanties om
van te watertanden
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen

Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

April 2022

Tot € 100,- vorstelijke voorjaarskorting

Het wordt komende tijd royaal genieten

Tussen kerken en kastelen… valt komende tijd weer heel wat te ontdekken. Koninklijke villa’s bijvoorbeeld van voormalige textielbaronnen, glooiende en zonnige wijnvelden, magische grotten, wandelpaden met magnifieke panorama’s en woeste bergmassieven die fungeren als indrukwekkend decor. En wat dacht je van trendy wijken waar je voorheen van oost naar west direct in je kraag werd gegrepen. Maar waar je nu heel ontspannen geniet van een cappuccino met een royaal uitzicht op een historische plek, daar waar eens ‘de Muur’ stond.

Mooi voor leuk souvenir
Je ziet het: aan variatie in ons ruime aanbod geen gebrek. En welke fiets- of wandelvakantie je ook kiest, alles overgoten met een vorstelijke sfeer. Of je nu uitrust op een kerkbank, een kasteeltroon of een schaduwrijk terras op zo’n intiem dorpsplein, royaal genieten staat komende tijd centraal. En daar helpen wij graag bij. Boek tussen 15 en 27 april een vakantie, en je ontvangt een vorstelijke voorjaarskorting tot maar liefst € 100,-. Dat kun je dan weer spenderen aan een leuk souvenir: een flesje Chateauneuf du Pape (“lekker voor thuis”), een stukje Muur uit Berlijn of een hippe zonnebril om zo in stijl bij te komen aan het einde van een dag fietsen in Bella Italia. Maxima-al genieten dus. Enjoy!

Het team van Eigen-Wijze Reizen

Natuurlijke kunst tussen de kastelen

Buitenplaats Nijenhuis (zie hoofdfoto, bovenin) ligt net buiten het dorp Diepenheim (Overijssel). Het was ooit het stulpje van Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Napoleon benoemde hem tot raadpensionaris van de Bataafse Republiek, een soort staatshoofd van Nederland. Niet zomaar iemand dus. Dat goldt ook niet voor Armgard von Cramm, prinses zur Lippe-Biesterveld. In 1952 kocht prins Bernhard voor zijn moeder kasteel Warmelo, waar zij tot haar dood in 1971 woonde.

Boomtuin en bushalte
Tussen die juweeltjes van kasteeltjes liggen acht natuurlijke kunsttuinen, ontworpen door beeldend kunstenaars. Zoals de Boomtuin van Jeroen Kooijmans. In de kruin van een eeuwenoude eik schiep hij nieuwe ruimte. Via een wenteltrap klim je omhoog naar een plateau met varens, mossen en een bankje met uitzicht. De constructie van wenteltrap en plateau is zodanig dat de eik er geen schade van ondervindt. Overigens vind je in het centrum van Diepenheim meer kunst, onder meer een bushalte die je ‘schijnbaar’ naar Santiago de Compostela brengt. Handig voor als je daar onze pelgrimsroute wilt gaan wandelen.

Diepenheim doe je aan tijdens je fietsvakantie Eibergen.

Doe Diepenheim aan
Pelgrimstochten naar Santiago de Compostela


Jan Klaassen bestond echt

“Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins…” Uiteraard weet je de voormalige hit van Rob de Nijs luidkeels mee te zingen. Maar wist je ook dat deze Jan werkelijk heeft bestaan? Naast de robuuste Sint Martinuskerk in Woudrichem staat, al trompetterend, het standbeeld van deze Jan Claesen. Het iets verder gelegen Andel claimt echter ook deze trompetter in het leger van de prins. Naast de Romboutstoren vermeldt een grafsteen dat daar de beroemde Jan Klaassen ligt, in 1634 door een inwoner van Breda in Andel vermoord.

De enige échte?
De prins was Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. In de Tachtigjarige oorlog wist hij steden als Den Bosch en Breda op de Spanjaarden te veroveren. Bij die belegeringen gaf de trompetter commando’s van de leiding door aan de soldaten, maar na de oorlog was hij niet meer nodig. Om geld te verdienen, trok Jan met een zekere Katrijn door het land om voor kinderen poppenkastvoorstellingen te verzorgen. De naam Jan Claesen kwam toen net zo vaak voor als Jan Janssen nu. Dus of hier de enige échte ligt, daar kun je een boek over volschrijven. Net als de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein.

Loevestein en Woudrichem doe je aan tijdens je fietsvakantie Hollandse Waterlinie.

Bezoek Woudrichem


Bekijk ook: Mag het ietsje verder zijn?