Tussen kerken en kastelen… valt komende tijd weer heel wat te ontdekken. Koninklijke villa’s bijvoorbeeld van voormalige textielbaronnen, glooiende en zonnige wijnvelden, magische grotten, wandelpaden met magnifieke panorama’s en woeste bergmassieven die fungeren als indrukwekkend decor. En wat dacht je van trendy wijken waar je voorheen van oost naar west direct in je kraag werd gegrepen. Maar waar je nu heel ontspannen geniet van een cappuccino met een royaal uitzicht op een historische plek, daar waar eens ‘de Muur’ stond. Mooi voor leuk souvenir Je ziet het: aan variatie in ons ruime aanbod geen gebrek. En welke fiets- of wandelvakantie je ook kiest, alles overgoten met een vorstelijke sfeer. Of je nu uitrust op een kerkbank, een kasteeltroon of een schaduwrijk terras op zo’n intiem dorpsplein, royaal genieten staat komende tijd centraal. En daar helpen wij graag bij. Boek tussen 15 en 27 april een vakantie, en je ontvangt een vorstelijke voorjaarskorting tot maar liefst € 100,-. Dat kun je dan weer spenderen aan een leuk souvenir: een flesje Chateauneuf du Pape (“lekker voor thuis”), een stukje Muur uit Berlijn of een hippe zonnebril om zo in stijl bij te komen aan het einde van een dag fietsen in Bella Italia. Maxima-al genieten dus. Enjoy!
Het team van Eigen-Wijze Reizen
Lecce, in de hak van de Italiaanse laars, wordt ook wel het Florence van de barok genoemd. Achter elke straathoek doemt een andere fenomenale kerk of kathedraal op, de één nog mooier dan de ander. De barokke kathedraal van Lecce werd in 1144 gebouwd en werd met veel krullend marmer in 1659 herbouwd. De Basilica di Santa Croce doet daar nog een flinke schep bovenop. Eén ticket, vijf keer toegang Met z’n rijkelijk versierde voorgevel, zuilen en talloze beelden van Bijbelse figuren, planten en dieren is de basiliek een architectonisch hoogstandje van de stad. En zo wedijveren alle kerken om het predikaat mooiste, zoals ook de Chiesa di San Matteo. Voor circa € 9 krijg je toegang tot vijf barokke hoogtepunten: de Basilica di Santa Croce, de Duomo van Lecce, de Chiesa di Santa Chiara, de Chiesa di San Mateo en het kloostermuseum aan het Piazza del Duomo. Tip: doe het héél ontspannen en verleng je fietsvakantie in Puglia met één extra dag Lecce.
Buitenplaats Nijenhuis (zie hoofdfoto, bovenin) ligt net buiten het dorp Diepenheim (Overijssel). Het was ooit het stulpje van Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Napoleon benoemde hem tot raadpensionaris van de Bataafse Republiek, een soort staatshoofd van Nederland. Niet zomaar iemand dus. Dat goldt ook niet voor Armgard von Cramm, prinses zur Lippe-Biesterveld. In 1952 kocht prins Bernhard voor zijn moeder kasteel Warmelo, waar zij tot haar dood in 1971 woonde. Boomtuin en bushalte Tussen die juweeltjes van kasteeltjes liggen acht natuurlijke kunsttuinen, ontworpen door beeldend kunstenaars. Zoals de Boomtuin van Jeroen Kooijmans. In de kruin van een eeuwenoude eik schiep hij nieuwe ruimte. Via een wenteltrap klim je omhoog naar een plateau met varens, mossen en een bankje met uitzicht. De constructie van wenteltrap en plateau is zodanig dat de eik er geen schade van ondervindt. Overigens vind je in het centrum van Diepenheim meer kunst, onder meer een bushalte die je ‘schijnbaar’ naar Santiago de Compostela brengt. Handig voor als je daar onze pelgrimsroute wilt gaan wandelen. Diepenheim doe je aan tijdens je fietsvakantie Eibergen.
“Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins…” Uiteraard weet je de voormalige hit van Rob de Nijs luidkeels mee te zingen. Maar wist je ook dat deze Jan werkelijk heeft bestaan? Naast de robuuste Sint Martinuskerk in Woudrichem staat, al trompetterend, het standbeeld van deze Jan Claesen. Het iets verder gelegen Andel claimt echter ook deze trompetter in het leger van de prins. Naast de Romboutstoren vermeldt een grafsteen dat daar de beroemde Jan Klaassen ligt, in 1634 door een inwoner van Breda in Andel vermoord. De enige échte? De prins was Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. In de Tachtigjarige oorlog wist hij steden als Den Bosch en Breda op de Spanjaarden te veroveren. Bij die belegeringen gaf de trompetter commando’s van de leiding door aan de soldaten, maar na de oorlog was hij niet meer nodig. Om geld te verdienen, trok Jan met een zekere Katrijn door het land om voor kinderen poppenkastvoorstellingen te verzorgen. De naam Jan Claesen kwam toen net zo vaak voor als Jan Janssen nu. Dus of hier de enige échte ligt, daar kun je een boek over volschrijven. Net als de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein. Loevestein en Woudrichem doe je aan tijdens je fietsvakantie Hollandse Waterlinie.
De Ionische eilanden behoren tot de mooiste van Griekenland. Daarbij schotelt Corfu je een overdaad aan groene natuur voor. Duizenden olijfbomen en cipressen begeleiden je op je fietstocht over het eiland. Maar niet alleen zij. Ook grossiert Corfu in piepkleine kerkjes die alle moeiteloos op een ansichtkaart kunnen. Zo ook het witte exemplaar van Vlachérna, aan de rand van hoofdstad Kerkyra (Corfu Stad). Drie eeuwen lang was het een klooster, nu een kapel (met souvenirwinkel) waar Grieken elkaar graag het ja-woord geven. Laag overvliegend Een romantisch plekje dus. Niet verwonderlijk als je het kerkje vanaf één kant bekijkt. Met de bergen en de gekleurde bootjes als decor is Vlachérna een van de meest gefotografeerde plekjes van Griekenland. Maar… draai een kwartslag en je ziet de start- en landingsbaan van Corfu Airport. Veel fotografen komen hier dan ook om de laag overvliegende toestellen te kieken. En de passagiers binnen? Die kunnen een eerste of laatste mooie plaatje van Vlachérna vanuit de lucht maken.