Tijdens je stadsbezoek werk je niet meer als een bezetene alle hoogtepunten af. Nee, je doet het rustig aan. Alles gaat in een trager tempo. Want op die manier heb je nog meer tijd om werkelijke ontdekkingen te doen. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Daar neem je dus de tijd voor. En het mooie aan de vakanties van Eigen-Wijze Reizen is dat je zo’n stadsbezoek altijd met een extra dag kunt verlengen, of dat nu aan het einde van de reis is, aan het begin of ergens halverwege.
Berlijn na de val van de Muur al gezien? Uhh... Dan wordt het hoog tijd om er een kijkje te gaan nemen. De vernieuwde Rijksdag is imponerend. Maar eigenlijk geldt dat voor de hele stad. Niet voor niets stellen filmploegen hier regelmatig hun camera’s op. Voor kaskrakers als bijvoorbeeld 'The Bourne Supremacy' (2004) en 'Zwartboek' (2006). Uiteraard kom je er ook voor de indrukwekkende resten van de toenmalige grens tussen oost en west. Beide stadsdelen groeiden naar elkaar toe. Nu kun je ongestoord van de ‘ene naar de andere kant’ gaan. Sla in elk geval Prenzlauer Berg niet over, de voormalige Oost-Berlijnse arbeiderswijk die zich tot trendy stadswijk ontwikkelde. Geen Vopo meer die je - op de fiets van oost naar west - in je kraag grijpt. Maar goed ook. Kun je zonder angst heerlijk struinen naar een bijzonder souvenir.
Camera in handtas Op plaatsen waar de straat eerder was dichtgemetseld, schaf je nu je eigen stukje muur aan. Oude munten, officierspetten, koppelriemen en militaire onderscheidingen zijn ook erg in trek. Extra tip: de film 'Das Leben des Andern' toont het beklemmende Stasi-verleden. Op elke hoek wachtte het oog van de staatsveiligheidsdienst. En elke buurman kon een verklikker zijn. Die sfeer proef je nog steeds in het voormalige hoofdkwartier van de Stasi, nu een museum met allerhande spionageattributen. Camera in je handtas? Zou zo maar eens kunnen. Adres: Normannenstraße 20, Haus 1. Info: stasimuseum.de.
Les 1 van de fotografie: houd de zon altijd in de rug. Mis dus! Dat levert vaak saaie beelden op. Tegenlicht maakt juist alles spannender. Zoals bij deze fietser. Het zonlicht perst zich mooi door de poorten van de Brandenburger Tor. En als je de camera dan ook nog wat schuin houdt, levert dat een fraai perspectief op.
Je kunt je verblijf in een van deze steden verlengen en vooraf een stadstour met gids reserveren bij onze partner Baja Bikes, de specialist in stadsrondritten op de fiets. Kijk op onze website voor meer informatie of bel ons: (053) 4303435.
Machtige keizers en invloedrijke keizerinnen bouwden aan het indrukwekkende Wenen. Nog steeds imponeren hun gebouwen. Bezoek het keizerlijke complex de Hofburg maar eens en neem een kijkje in de ruimte waar de heersers hun boeken bewaarden. Je raakt beslist onder de indruk van de Habsburgse pracht en praal in de imposante bibliotheek. Met recht verdient die de titel Prunksaal (Josefsplatz 1). Maar de stad imponeert ook met z’n muziek, de overheerlijke taarten en z’n tegenstellingen in nostalgische en de ultramoderne cafés.
Tussen toen en nu In Café Central (Herrengasse 14) hangt nog de sfeer van toen. En designcafé Do&Co (Stephansplatz 12) toont je dat de stad ook een heel eigentijds gezicht heeft. Kortom, neem de tijd en kom tot de conclusie dat in de stad van Sissi, Strauss en Sacher toen en nu moeiteloos in elkaar overlopen. Extra tip: Het Haus der Musik is een hypermodern en interactief museum waarin je geluid en muziek kunt zien, horen en beleven. Van het geluid dat ongeboren kinderen in de baarmoeder maken tot een romantische aria van Mozart. Adres: Seilerstätte 30. Open: dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur. Info: hausdermusik.com.
Humor maakt stadsreportages leuker. Kijk naar de mensen om je heen. Soms zie je zo’n komisch moment aankomen. Zoals bij deze ‘Mozart’ die tussen het verkopen van concertkaartjes door even z’n berichtjes checkt. Klik, ik heb je!
De gouden stad, de parel van Europa, het Rome van het noorden… Praag heeft niet te klagen. Het heeft de historische stad nooit aan bloemrijke omschrijvingen ontbroken. Niet verwonderlijk met zo’n gigantische rijkdom aan architectonische hoogstandjes. Barok, rococo, romaans, gotisch… kerken en paleizen met krullende versierselen rijgen zich er als een kleurig collier aaneen. Als een symfonie waar Smetana en Mozart jaloers op zouden zijn. Bezoek er het Tyltheater (110 00 Staré Město) dat al zo’n driehonderd jaar het beeld van de straat Rytirska bepaalt. Het schitterende neoklassieke interieur van dit 18e-eeuwse theater werd gebruikt als decor in de bekroonde film Amadeus. Dat had de jonge Mozart eens moeten weten toen zijn Don Giovanni hier op 29 oktober 1787 in première ging. Theaters als deze vormen met al die schitterende musea, nauwe steegjes, imposante pleinen en eeuwenoude bruggen het bijzondere erfgoed. Wandel maar eens over de Karlùv Most, de vijfhonderd meter lange Karelsbrug die met z’n standbeelden en zestien bogen de Oude Stad met de wijk Malá Strana verbindt. Daarom stelt Praag je nooit teleur. Het is een stad waar de inwoners weten hoe ze het leven moeten leven: als een harmonieuze symfonie.
Leren van beroemde klok Extra tip: Alle straten van de Oude Stad, Staré Mesto, leiden naar het centrale plein Staromestské Námesti. Daar zie je overal mensen op terrassen en snellen paardenkoetsen voorbij. Maar bij de beroemde astronomische klok staat iedereen stil, wachtend op het moment dat de klok tot leven komt. Dan weet je alles: tijd, dag, maand, hoe zon, maan en sterren tegenover elkaar staan, hoe Christus en de twaalf apostelen passeren en hoe Magere Hein onze sterfelijkheid in herinnering brengt.
Langs de Elbe Je doet Praag aan tijdens de fietstrektocht Langs de Elbe (Praag-Dresden): 8 dagen, hotels met bagagevervoer, L&O, HP mogelijk. Vanaf € 650,- > Bekijk de fietsvakantie https://www.eigenwijzereizen.nl/fietsvakanties/duitsland/langs-de-elbe-praag-dresden.html
Op verschillende tijdstippen van de dag verandert het licht. En daarmee ook de kleuren. In de late namiddag is het zonlicht warmer. De avondzon zet je onderwerp dan in een gouden gloed. Bekijk deze foto van de beroemde Karelsbrug. Tip 1 (tegen de zon in) is hier ook meegenomen.
Nog altijd klimmen de oude trammetjes krakend de heuvel op, nog altijd verdringen de schoenpoetsers zich op de stoep van het Rossio, en nog altijd hangt het wasgoed onbewaakt te drogen op straat. Voor Café A Brasileira (Rua Garrett 122) ruikt het ook vandaag weer naar gebrande koffie en aan de kade beneden naar dieselolie en het zilte water. Je geniet er van de heerlijke mengelmoes van geuren en geluiden. De keuken van een klein restaurant verspreidt de geur van geroosterde sardientjes en verderop hoor je een melancholische Fado. Je zou er bijna droefgeestig van worden. Zoals ook elders de Blues is ontstaan, zo creëerde Portugal de Fado de Fado: een mengeling van weemoed en verlangen. Geef je - héél ontspannen - over aan dit verrukkelijke levenslied.
Leukste tramrit Extra tip: laat je fiets even staan en pak de tram. Voor het leukste tramritje moet je Tram 28 hebben. Die begint in de wijk Graça, duikt naar beneden, passeert de centrale winkelboulevard Rua Augusta in de benedenstad en begint weer moeizaam zijn klim omhoog. Slingerend door het schilderachtige Alfama wringt het antieke ding zich door de Rua das Ecolas. De ruimte tussen tram en woonhuis is er minder dan één meter.
Kijk altijd goed om je heen. Details te over. En die maken soms meer indruk dan het totale beeld. Zoals deze ijskoffie op een gezellig terras. Train jezelf in het kijken naar details en je zult je stadsbezoek nóg intensiever gaan beleven.
In het gelukkigste land ter wereld hebben de Denen hun eigen woord voor gezelligheid: hygge. Het begrip staat voor goed in je vel zitten, lekker eten en drinken, een prettige omgeving en je vrije tijd op een leuke manier invullen. Ontspannen genieten is er een heuse way of life. Ook op de fiets. De stad kent een keur aan brede fietspaden die je snel van bijvoorbeeld het bekende Tivoli Park naar het imposante Slot Amalienborg brengt. Wel op tijd zijn voor de wisseling van de wacht om 12.00 uur.
Gezellige eetplekjes De Deense hoofdstad combineert gedurfde architectuur en strak design met hippe buurten en gezellige eetplekjes, zoals die aan de historische Nyhavn. De driehonderd meter lange gracht met z’n kleurige huizen was ooit een ruige zeemansbuurt met kroegen, nu een plek met terrasjes in de zon. Of bestel de met vis belegde smørrebrødjes bij Torvehallerne, de overdekte markthallen bij metrostation Nørreport.
Deens design Extra tip: ook al ben je niet echt van het shoppen, ga dan toch even naar winkelstraat Strøget en stal je fiets bij Illums Bolighus (Amagertorv 10), de ‘Bijenkorf van het Deens design’. Naast gebruiksvoorwerpen vind je er ook klassieke designmeubelen, zoals de beroemde vlinderstoelen van architect Arne Jacobsen. “Even uitproberen.” Maar dat ontspannen bijkomen kun je later ook buiten op het terras van Café Norden (Østergade 61), aan het begin van de winkelstraat.
Geen stadsreportage zonder foto’s van mensen. Wil je iemand fotograferen, vraag dan eerst toestemming. Niemand houdt ervan zomaar gefotografeerd te worden. Eén uitzondering: de paleiswachters in Kopenhagen. Die kun je kieken zonder vooraf toestemming te vragen. Voor een fraai portret zoom je in, ofwel: duik je wat dieper in je onderwerp. Het levert vaak een verrassender resultaat op dan bij de gebruikelijke portretfoto.