×
Het erfgoed van de textielbaronnen
Eigen-Wijze Prikbord
Mag het ietsje verder zijn?
Slow Travel in de
vreemde stad!
Men neme… Vakanties om
van te watertanden
Alle fietsvakanties
Alle wandelreizen

Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

April 2022

5 x ultiem smullen

Men neme… Vakanties om van te watertanden

Het recept van je culinaire vakantie is verrassend eenvoudig. Neem een zonnige bestemming, voeg een flinke dosis mooie fietsroutes toe, strooi royaal met leuke afstapadresjes en meng dat met sfeervolle hotels. Maak het tot slot af met verrukkelijke diners. En ziedaar: een fiets- of wandelvakantie waarbij het water je ’s morgens vroeg al in de mond loopt. Hieronder vijf van onze favoriete ‘recepten’. Probeer ze alle uit!


Men neme… Bourgondië Culinair, Frankrijk

Feest voor alle zintuigen

Tijdens de 4-daagse reis start je de culinaire trektocht vanuit wijnstad Beaune, bekend vanwege z’n prachtige Hôtel de Dieu, het 15e-eeuwse armenhospitaal dat gebouwd is in Vlaams-Bourgondische stijl. Daarna fiets je onder meer langs het Canal du Centre naar Dracy-le-Fort. De volgende dag via de Saône weer terug naar Beaune. Tot slot een rondrit die je naar het bekende wijnstadje Nuits-Saints-Georges voert. En na een vlakke aanloop fiets je door de beroemde wijngaarden Côte de Nuits van Bourgondië weer terug.

Dieper Bourgondië in
De 7-daagse variant voert je dieper het mooie Bourgondië in en trakteert je zintuigen op een nog langer feest. Vanuit Dracy-le-Fort rijd je eerst via een Voie Verte - een voormalige spoorlijn, nu een fietspad - naar Chalon-sur-Saône en vandaar via de Saône naar Tournus. Daarna volgen nog Mâcon en Cluny. Bezoek bij deze laatste ook zeker de abdij uit 920. Onderweg kom je uiteraard langs sfeervolle terrasjes waar je even neerploft voor een bruisende Perrier. En terwijl de ober - “Voilà monsieur, madame” - deze heerlijke verfrisser voor je neerzet, vraag je je af wat de chef-kok deze avond weer voor je in petto heeft. Je kunt tijdens deze reis twee keer in een restaurant met Michelin-ster dineren.

Bourgondië Culinair
Fietsen, trektocht, 4/7 dagen, hotels met bagagevervoer, HP. Vanaf € 585,-
Bekijk de trektocht


Men neme… Costigliole Saluzzo, Piemonte, Italië

Ahhh, Mamma Mia…

Net toen je dacht dat het niet Italiaanser kon worden dan wijn drinken en pasta eten op een rustig plein in Toscane, was daar Piemonte. Met in het hart Costigliole Saluzzo, waar in een van de stoere burchten - het Castello Rosso - je sfeervolle standplaatshotel is gevestigd. Van daaruit ontdek je de ingrediënten van deze culinaire verrassingsreis. Dus op het zadel voor tochten over kronkelige weggetjes en langs de ontelbare wijnvelden.

Droomstadjes
Onderweg lokken de kerkklokken van droomstadjes met klinkende namen als Caraglio, Savigliano, Frassino en Dronero je naar de smalle straatjes van het centrum. “Wow, wat een grote kerk, en dat voor zo’n klein stadje.” Maar ja, de Italianen houden nu eenmaal van grootste gebaren. En van lekker tafelen. Tijdens de dagtochten door het landschap begint dat culinair genieten al met een schuimende cappuccino onderweg. En aan het einde van de dag verruil je je fietshelm of pet voor een hippe Italiaanse zonnebril. Zo blijf je in stijl op het terras waar je bijkomt van een dag in Bella Italia. Dan terug naar het Castello Rosso. Geen sfeervollere ambiance om daar in de avond aan te schuiven voor een heerlijk diner. Mamma Mia, wat lekker!

Fietsvakantie Costigliole Saluzzo
Fietsen, standplaats, 6/8 dagen, HP. Vanaf € 670,-
Bekijk de standplaatsvakantie

Proef thuis alvast Italië

Alvast culinair voorgenieten? Doe als de Italianen en ga Spritzen. Onder het genot van een bruisend oranje drankje met schijfje sinaasappel vanaf een terrasje naar (mooie) mensen kijken. Schaaltje chips erbij en genieten maar. Overigens ook lekker op het balkon of in de tuin. Zo maak je zelf je Aperol Spritz in een handomdraai: neem een glas met ijsblokjes, voeg 75 ml witte wijn of prosecco toe, 25 ml spawater en 50 ml Aperol. Garneer met een schijfje sinaasappel. Roeren en… tadaam: La Dolce Vita!

Men neme… Marcourt-en-Ardenne, België

Verwenwandelen met kersen

Voor dit recept heb je vooral goede wandelschoenen nodig. Voeg daarbij alle ingrediënten die in de Belgische Ardennen zo voor het oprapen liggen: frisse boslucht, magnifieke panorama’s, rustieke dorpen, gezellige stadjes, magische grotten en veel - héél veel - rustgevende wandelpaden. Terwijl de kerktoren van Marcourt z’n eerste klok laat horen, dirigeert de eerste route je al linksaf het dorp uit. Hup, een verhard karrenspoor op dat steeds hoger de velden invoert. En daar wacht al het eerste fenomenale uitzicht over de heuvels.

Variatie in natuur en tochtlengtes
“De prima standplaats ligt in een mooie omgeving.” Zo begint een van de reviews op deze gevarieerde wandelvakantie. En variatie is er zowel in natuur als in lengte van de tochten. Daarmee kun je de wandelingen gemakkelijk op het weer en je energie afstemmen. Het stijlvolle familiehotel La Grande Cure in het plaatsje Marcourt biedt comfortabele kamers, wellness - ook niet te versmaden na een wandeling - en een uitstekende (ook vegetarische) keuken. Daar wacht elke avond als kers op de wandeltaart een culinair verrassingsdiner. “Voor u staat een trio van…”

Wandelvakantie Marcourt-en-Ardenne
Wandelen, standplaats, 3/4/5 dagen, HP. Vanaf € 215,-
Bekijk de wandelvakantie
Bekijk ook onze eerdere reportage
Men neme… Provence Culinair, Frankrijk

Zwierend het joie de vivre beleven

Genieten van het leven in Frankrijk. Waar beter dan in de Provence. Waar de zon uitbundig op de lavendelvelden schijnt, in de stille dorpen het geklik weerkaatst van de ijzeren jeu de boules-ballen en waar je de fiets even stalt in de schaduw van een karakteristiek café. “Une crème, madame, monsieur?” “Eh… doet u maar een Chateauneuf du Pape.” Dat fietst straks weer soepel verder. En dat blijkt. Zwierend volg je de wijnvelden tot aan Piolenc, Frankrijks grootste leverancier van knoflook. Verderop kom je langs Mazan, met het voormalige kasteel van Markies de Sade, wel zo toepasselijk tijdens deze stijlvolle trektocht.

Beste eetadresjes van de regio
Onderweg plof je weer even neer op het terras van een verstilde beau village waar het café de geur van koffie verspreidt. En terwijl je bijkomt in de schaduw van een markies of eeuwenoude olijfboom vraag je je af welk culinair hoogstandje je deze avond weer wacht. De restaurants behoren immers tot de betere uit de regio. Het zijn adresjes waar ook de Fransen graag eten. Een enkeling wordt zelfs genoemd in de Bottin Gourmand en de Gault Millau of heeft een Bib Gourmand. Als dat geen joie de vivre is? Genieten van het leven, waar anders dan in de Provence?

Fietsvakantie Provence Culinair
Fietsen, trektocht, 7 dagen, hotels met bagagevervoer, HP. Vanaf € 1.195,-
Bekijk de fietsvakantie


Men neme… Kastelruth, Italië

Vorstelijk overdag en ‘s avonds

“Wij hebben in Kastelruth een gouden tijd gehad onder de goudgekleurde toppen van de Dolomieten. Een hotel waar je echt wordt verwend en het personeel er alles aan doet om het jou een heerlijke vakantie te maken. Met een prachtig gebied voor prachtige wandelingen die je zelf eenvoudig lichter of zwaarder kunt maken.” Zo luidt de review van een eerdere wandelaar en culinaire levensgenieter. Niet verwonderlijk, met z’n alpenweiden, valleien, bergkammen en bergplateaus met vorstelijke uitzichten zijn de Dolomieten bij uitstek het feeërieke decor van sublieme wandeltochten.

Fenomenale panorama’s, mooie afdalingen
Zoek je het wat hogerop, dan maken ritjes met kabelbaan, gondel of bus je tocht een stuk gemakkelijker. Dan is het enkel genieten van de fenomenale panorama’s en mooie afdalingen. En aan het einde van de dag wacht bijvoorbeeld de Vitello Tonnato: mals kalfsroastbeef met een zachte crème van tonijn. Ah… vorstelijk. En de zalm van de grill met een kruiden mousseline? Die doet er overigens niet voor onder.

Wandelvakantie Kastelruth
Wandelen, standplaats, 6/8 dagen, HP. Vanaf € 575,-
Bekijk de wandelvakantie

Bekijk ook: Het erfgoed van de textielbaronnen