×
Bourgondië: une belle histoire!
Eigen-Wijze Prikbord
Kioskenhemel in Den Haag
Beleef alvast je [Italië] reis
Gouwe ouwe & gloednieuwe





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

December 2023





Het land van het goede leven

Bourgondië: une belle histoire!

Het verhaal van Bourgondië vertelt over gouden wijngaarden, over steden met stokoude vakwerkhuizen, sfeervolle slaapdorpen, robuuste kerken en charmante chauteaux. Dus on y va, op het zadel!

 

Route des Grands Crus

De Route des Grands Crus is een smalle strook van noord naar zuid. De route toont bijzondere wijnhellingen waar de wijnboeren vermaarde wijnen produceren. Elk perceel is uniek en afkomstig uit een wijntraditie die al tweeduizend jaar oud is. Daarmee kwamen de percelen in 2015 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Charmant Meursault
Ik laat de proeverij voor wat hij is, want er volgen nog de nodige klimmetjes. De Route des Grands Crus slingert zich sierlijk door de wijngaarden. Vaak zijn die met stenen muren afgebakend en tonen ze hier en daar een fraaie poort die de naam draagt van de eigenaar. De volledige route is 60 km lang, voert van Dijon tot Santenay en doet 37 wijndorpen aan. Ah, daar komt de Église Saint-Nicolas van het sfeervolle Meursault in zicht. De kerk uit de 15e eeuw werd gebouwd in opdracht van de Abdij van Cluny, het benedictijnerklooster dat in de middeleeuwen een flinke vinger in de rooms-katholieke pap had. Naast deze kerk valt vooral ook het Château fort de Meursault uit de 14e eeuw op. Ooit een versterkt kasteel waarvan nu nog de hoge vierkante donjon resteert met z’n karakteristieke, veelkleurige pannendak. Het figureerde ooit in een film van Louis de Funès. En daar zijn ze hier nog steeds zichtbaar trots op.

Beroemd ziekenhuis
Als de zon op de geglazuurde tegels schittert, doet het dak mij denken aan het wereldberoemde Hôtel-Dieu des Hospices in Beaune dat ik eerder bezocht. Het hospitaal werd in 1443 gesticht als opvang voor inwoners die door de Honderdjarige Oorlog aan honger en armoede leden. Meer dan vijfhonderd jaar was het een armenziekenhuis. Vergaap je er nu aan de keuken, de apotheek, de grote zaal met 28 hemelbedden en het indrukwekkende plafond en dito kapel. Een hoogtepunt van middeleeuwse architectuur. Maak daarna ook nog een stadswandeling, want extra aandacht verdient het fotogenieke Beaune zeker. Vooral vanwege z’n middeleeuwse stadswallen, heerlijke slenterstraatjes, Musée du Vin en de Collégiale Notre-Dame, een van de grootste Romaanse kerken van Frankrijk.

 

Merci monsieur

Ooit van Joseph Nicéphore Niépce gehoord? Uhuh. Na je bezoek aan Chalon-sur-Saône weet je wel beter. Al in 1826 maakte de Fransman foto’s door een plaat - bedekt met een lichtgevoelige laag bitumen, een soort asfalt - in een camera obscura aan licht bloot te stellen. Hij moest wel geduld hebben, want de belichtingstijd was acht uur! Maar tadaam, de eerste foto was een feit. Het fraaie wijnstadje, met ook weer mooie vakwerkhuizen, heeft een museum aan deze uitvinder van de foto gewijd. Bezoek het en je zal bij het zien van je vakantiefoto’s altijd aan hem blijven denken. Merci, monsieur Niépce.





 

 

Dit verhaal vertelt twee dagen van de 4-/7-daagse trektocht Bourgondië Culinair. Trektocht, 4 of 7 dagen, hotels, incl. bagagevervoer, HP. Vanaf € 625,-

Volg ook hier de druiventrossen:

Moezel en Saar Trektocht, 6 of 7 dagen, hotels, incl. bagagevervoer, LO, HP mogelijk. Vanaf € 550,-
Elzas Trektocht, 8 dagen, hotels, incl. bagagevervoer, LO. Vanaf € 1.230,-
Bekijk ook: Het Eigen-Wijze Prikbord