×
Bourgondië: une belle histoire!
Eigen-Wijze Prikbord
Kioskenhemel in Den Haag
Beleef alvast je [Italië] reis
Gouwe ouwe & gloednieuwe





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

December 2023







‘Doe ons maah un bakkie pleuâh’

Heerlijk in de Haagse kioskenhemel

Diverse trektochten doen Den Haag aan. Verleng je fietsvakantie en voeg een extra dagje Hofstad toe. Om zo de unieke Haagse kiosken te ontdekken. Die kregen vaak al een andere bestemming; verkopen nu noten, haring, bloemen en boterkoek. Maar je komt in Den Haag ook nog een keet tegen die een broodje bal, soep of een bakkie pleur serveert. Op het zadel in het walhalla van de kiosken.

 

 

Net een drive-through
Op het plein daarnaast, de Plaats, staat nog zo’n fraai exemplaar: koffiehuis Vienna. In het begin van de jaren negentig schreef de gemeente Den Haag een prijsvraag uit voor het ontwerp van een uniforme stijl voor de Haagse kiosken. Vienna werd het prototype, maar een standaard is er nooit van gekomen. “Gelukkig maar, anders had ik hier mijn creativiteit niet de vrije loop kunnen geven”, zegt Esther van den Bos van Pompke. Op de Pompstationsweg, zowat pal naast de Scheveningse gevangenis, staat haar kiosk er al sinds mensenheugenis. Ruim vier jaar geleden nam zij het vervallen koffiehuis over en transformeerde het in een eigentijdse ontmoetingsplek voor buurtbewoners en passanten. En die er komen voor onder meer cappuccino en zelfgebakken appeltaart. “We bakken elke dag vers, vaak drie taarten tegelijk. En boterkoek op hele platen. Het lijkt soms net een drive-through. Mensen stoppen met de auto voor een paar punten en gaan weer door”, lacht ze.









Leny mag blijven
Zo’n onvervalst koffiehuis, met houten bankjes en kanten gordijntjes, is Koffiehuis Leny aan de Treilerdwarsweg in Scheveningen. De laatst overgebleven bedrijfspandjes uit het ooit rommelige havengebied maakten er plaats voor luxe appartementen. De nieuwe eigenaren zien de houten keet van Leny het liefst vertrekken, maar de koffietent mag blijven. En binnen aan de stamtafel worden de kaarten geschud voor weer een nieuw potje klaverjassen. En un harinkkie? Daarvoor kun je uiteraard ook in Scheveningen terecht: bij één van de vier moderne kiosken aan de boulevard. Ik besluit echter nog even te wachten en voor dat broodje Hollandse Nieuwe pas verderop bij Kijkduin mijn fiets te stallen.

Bos en duin
Al met al kom je deze dag bijna dertig kiosken tegen, met recht een tocht door de kioskenhemel. En daarbij laat de Hofstad ook z’n vele gezichten zien. Vanuit de binnenstad met z’n herenhuizen en paleizen fiets je door parken en stadsbossen, stip je het hoger gelegen chique wijkje Van Stolkpark aan, neem je de levendige boulevard en haven van Scheveningen mee en stop je af en toe bij een vintage winkel in de Weimarstraat. Dan verder via de gewilde Bomenbuurt naar de nog populairdere Vogelwijk. Daar waar het nu voor velen onbetaalbaar is, wilde vlak na de oorlog niemand wonen. Als Sperrgebiet achter de duinen was de buurt door de Duitsers volledig ontruimd. Na vijf oorlogsjaren was de Vogelwijk volledig overwoekerd en waren veel huizen - soms als paardenstal gebruikt - compleet uitgewoond.

Niet vergeten: 8 x extra afstappen!

(1) De Hofvijver met uitzicht op het Binnenhof > (2) Paleis Lange Voorhout, nu Museum Esscher (info: escherinhetpaleis.nl) > (3) Begraafplaats Sint Petrus Banden (Kerkhoflaan, bijna on-Nederlands mooie begraafplaats) > (4) Nationaal Museum Oranjehotel (aan achterzijde van Scheveningse Gevangenis de ingang, info: oranjehotel.nl) > (5) het Kurhaus Hotel > (6) Kunstmuseum Den Haag (info: kunstmuseum.nl) > (7) Strandpaviljoen De Kwartel (bij KP 23 even rechtdoor richting strand) of Beachclub Birds (bij KP 3 naar het strand) > (8) kiosk Gelateria Donna (Vlierboomstraat).






Noten vers branden

Lang succesvol zijn, daar kunnen Henny en Arthur Endlich ook over meepraten. Al 38 jaar runnen zij D.M.’s Notenkiosk aan de Goudsbloemlaan, pal tegen de Vogelwijk aan. “We hadden aanvankelijk ook vaste notenzaken verderop, maar ik wilde het uiteindelijk klein houden”, zegt Arthur. “De winkels hebben we afgestoten, de kiosk bleef. In het begin verkochten we ook nog drop en chocola, maar we kregen daarmee klanten die we eigenlijk niet wilden. We waren met onze noten gericht op vegetariërs, voor wie we toen elke dag vers brandden. Dat doen we nog steeds, en dat gaat onze dochter Deborah Melanie - vandaar D.M. - ook doen als ze binnenkort de notenshop geleidelijk van ons overneemt.” Als het dus aan Henny en Arthur ligt, blijft de kiosk nog wel enige tijd voor levendigheid in het straatbeeld zorgen. En dat zal elders in de Haagse kioskenhemel niet anders zijn.





MET DEZE VAKANTIES DOE JE DEN HAAG AAN:

Hollandse Hoogtepunten
Trektocht, 7 dagen, hotels met bagagevervoer.
Vanaf € 760,-


Zuid-Hollandse Hoogtepunten
Trektocht, 5 dagen, hotels met bagagevervoer.
Vanaf € 460,-


Extra dagje Den Haag inlassen?
Bel of mail ons en we helpen je graag.
Tel: 053 - 430 34 35 (vanuit buiten Nederland: 0031 53 430 34 35).
Mail: info@eigenwijzereizen.nl



Bekijk ook: Beleef alvast je [Italië] reis