“Kunt u mij de weg naar… vertellen?” Oh zeker, en je wordt meteen doorverwezen naar het stadje met z’n stokoude vakwerkhuizen waar een fluitspeler in de 13e eeuw alle 130 kinderen de stad uit lokte. Zo begint het verhaal van de trektocht langs de Weser, een van de mooiste rivieren van Duitsland. In het land van de gebroeders Grimm ontdek je dat de sfeer ook buiten de stadjes sprookjesachtig is. Hanzestad Bremen vertelt over de Bremer Stadsmuzikanten en Bodenwerder toont je de kleine basiliek waar de fantast Baron von Münchhausen ligt begraven. En hoe het met de kinderen in Hamelen afliep? Stal je fiets er even en volg het spoor van de ratten. Zie ook ons Eigen-Wijze Prikbord.
‘Wolds’ slaat op de glooiende heuvels van de Britse counties Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire en Worcestershire. Samen vormen ze de Cotswolds. Overigens komen we ook geregeld de naam Chipping tegen: oud-Engels voor handelsplaats. Zo toont Chipping Campden - een van de mooist bewaarde dorpjes - een prachtige markthal die nu vol staat met bijzonder antiek en leuke curiosa. Van theepot tot wandelstok.
Authentiek Engeland Hoogtepunten als deze komt je tegen tijdens je wandelvakantie Cotswolds. Bezoek dorpjes als Broadway en Chipping Campden en je waant je op de set van een Miss Marple film. Het authentieke Engeland proef je in de Cotswolds, het gebied ten noordwesten van Oxford. Dus veters vast: Good Old England, here I come.
Het Prato della Valle in Padua is een van de grootste pleinen van Europa. Met grasvelden, waterpartijen en zo’n tachtig beelden van Italiaanse hotemetoten. Elke namiddag verandert het park in een waar volkstheater. Op de reling van een mooie brug wisselen vriendinnen de laatste nieuwtjes uit, aan het water ontluiken nieuwe liefdes en op een bankje zijn buurvrouwen druk met elkaar in gesprek. Leuk om het ware Italiaanse leven zo te bekijken. En dat nog wel zonder prijzig toegangskaartje. Smakelijk fietsen Tijdens deze vernieuwde trektocht, van de Italiaanse Alpen naar de Adriatische Zee, fiets je van Bolzano langzaam naar Venetië. Onderweg proef je van Trento, het Gardameer, Verona, Vicenza en Padua. Landschappen en steden die moeilijk zijn te weerstaan. Buon appetito!
In de dorpen waar de witkwast altijd klaarligt en de geraniums voor kleurige accenten zorgt, stokt de tijd. In Olvera, Zahara en Grazalema stal je de e-bike op een verstild plein. Even rondslenteren, de geur ruiken van een oude olijfboom, het geklater horen van een fraaie fontein en een schaduwrijk terras opzoeken. Daar bestel je een café con hielo: koffie met suiker en apart een glas met ijsblokjes. Even overschenken voor een heerlijke ijskoffie. Ah, wat heerlijk, zo’n stokkende tijd. Rondcirkelende gieren Al fietsend over autoluwe wegen ontdek je de witte dorpen van het Spaanse Andalusië. Daartussen ook de indrukwekkende natuur. Zoals het natuurpark Sierra de Grazalema, rijk aan flora en fauna, en waar in de ontoegankelijke kloven veel gieren nestelen en rondcirkelen.
Al fietsend ontrafel je de verhalen achter de imponerende schoonheden aan het water van de Loire. Verhalen over afgunst en overspel, over uitbundige kasteelbanketten en over een leven als God in Frankrijk. Zoals de pronkzieke vorst Frans I. Hij wist letterlijk geen maat te houden. Kasteel Chambord telt maar liefst 365 torens, 440 kamers, 282 schoorstenen en een indrukwekkende, dubbele centrale wenteltrap, zeer waarschijnlijk ontworpen door Leonardo da Vinci. Klassieke trektocht Tijdens deze klassieke trektocht slinger je langs het meest fameuze traject van de Loire, van Orléans richting de Atlantische Oceaan. Het grootste deel is bewegwijzerd en gaat vrijwel over fietspaden. Soms fiets je een rustige alternatieve en autovrije route door de vallei. Je komt de meest fantastische kastelen tegen.
“Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins…” Uiteraard weet je de voormalige hit van Rob de Nijs luidkeels mee te zingen. Maar wist je ook dat deze Jan werkelijk heeft bestaan? Naast de robuuste Sint Martinuskerk in Woudrichem staat, al trompetterend, het standbeeld van deze Jan Claesen. In het iets verder gelegen Andel, naast de Romboutstoren, vermeldt een grafsteen dat daar de beroemde Jan Klaassen ligt, in 1634 door een inwoner van Breda in Andel vermoord. Heerlijk fietsen in droog land De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte tussen 1815 en 1940 het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Was dat nodig, dan kon je de soms vijf kilometer brede strook tot kniehoogte onder water zetten: te hoog om doorheen te lopen, te laag om te varen. Gelukkig is het land nu droog. Dat maakt het heerlijk fietsen tussen Weesp en Gorinchem. En onderweg kom je ook door Woudrichem.