Cyrano de Bergerac, dichter en aanvoerder van de cadetten in het Franse leger, wordt rond 1640 in Parijs verliefd op zijn nichtje Roxane. Vanwege z’n lange neus verwacht hij dat zij z’n liefde nooit zal beantwoorden. Maar op een dag wil ze tóch een afspraak met hem. En dat wordt het begin van… Tijdens onze nieuwe trektocht ‘Langs de Dordogne’ viert romantiek hoogtij: langs de glooiende wijngaarden en robuuste kastelen, maar ook in sfeerstadjes als Saint-Emilion, Bergerac, Lascaux en Rocamdour, waarvan er diverse slapend liggen aan de meanderende Dordogne-rivier. Jammer voor Cyrano In Bergerac steek je je neus in het beroemde personage dat gebaseerd is op de schrijver Savinien de Cyrano de Bergerac die werkelijk in de 17e eeuw heeft bestaan. Zijn standbeeld staat op de Place Pélissière in het Franse Bergerac. Alleen… hij heeft er z’n grote neus nooit laten zien. Jammer voor hem, want volgens velen is Bergerac een van de mooiste dorpen in de Dordogne.
Met hun verscholen prachtdorpen en fraai ogende wijngaarden voelen de heuvels van de Franse Vogezen aan als een warme deken. Die heb je daar eigenlijk niet nodig. Omdat de heuvels de natte oceaanlucht tegenhouden, hangt er boven de sfeerdorpen vaak lang een lucht zo blauw als korenbloemen. Maar die kleur heeft hier niet het alleenrecht. Wandel maar eens door dorpen als Eguisheim, Turckheim en Kaysersberg.
Nieuwe route-app Met onze nieuwe EWR reis-app is het er moeilijk verkeerd wandelen. En de app biedt bovendien leuke weetjes. Wist je dat de diverse kleuren van al die stokoude huizen iets betekenen? Ze verwijzen naar een beroep of geloof. Lees er elders in dit magazine meer over. En geloof ons maar… de vlinders doen in de Vogezen zeker hun werk, niet alleen bij de korenbloemen.
Stapel op een slot? Crazy op een kasteel? Dan kun je je hart ophalen in het Tsjechische Bohemen. Tijdens je trektocht kom je er flink wat vorstelijke optrekjes tegen. En niet zulke kleintjes hoor. Kijk maar eens naar het imponerende Karlstejn, iets ten zuidwesten van Praag. Het forse bouwwerk werd in 1348 door Karel IV gebouwd. “Ziezo, een mooie plek om m’n kostbare kroonjuwelen te bewaren”, dacht hij. En inderdaad, die griste je daar niet zomaar weg. Tijdens een bezoek zie je onder meer de privévertrekken Karel IV, de schatkist en een replica van de kroon van St. Wenceslas. Imponerende complexen Verder kom je Český Krumlov tegen, de Unesco-parel van Zuid-Bohemen. Het is het machtigste en op één na grootste kasteelcomplex van Tsjechië. En voor het Tudor kasteel Hluboka, een imitatie van het Britse Windsor Castle, zet je jouw fiets ook graag even aan de kant. Nou ja even…
Waterfanaten die ook nog eens van fietsen houden (of is het nu juist andersom?) kunnen langs de Duitse Oostzee hun hart ophalen. Al trekkend van Lübeck naar Stralsund ontdek je tal van baaien en lagunes. En uiteraard prachtige vergezichten op de zee. Naast knusse dorpen en eeuwenoude Hanzesteden als Wismar en Rostock in het achterland, ontdek je het vooral het Boddenlandschap met z’n brak water en zeeën van riet. En of dat niet voldoende is, ook weer een heerlijk strand. “Even de fiets in het zand voor een duik in het verkoelende water.” En daarna? Lekker ontspannen in zo’n karakteristieke strandkorf. Het leven is goed langs de Oostzee. Dat voelen we… aan ons water.
Al die vlinders in je buik spoel je maar wat graag weg met een rondborstige rode. In de Spaanse wijnstreek Rioja geen gebrek aan zulke rode godendrankjes. Daar weet het stokoude Laguardia over mee te praten. Onder de eeuwenoude slenterstraatjes ligt een enorm gatenkaas als netwerk van wijnkelders. Het stadje ontstond in de 10e eeuw toen het als verdedigingspost werd gesticht. Toen behoorde Laguardia nog tot het koninkrijk Navarra. Met de komst van de katholieke koningen verloor deze stad zijn defensieve functie en bloeide het op dankzij de wijnhandel. De kelders onder de stad bevatten nog resten van nederzettingen uit de IJzertijd. Luilekkerland Met zo’n rode in je fietstas rijd je weer verder. Naar eindpunt Logroño. Eerder deed je al Nájera aan, Santo Domingo de la Calzada, Haro en dus ook gatenkaasstad Laguardia. Vijf volle dagen fietsen door deze prachtige, glooiende Spaanse schone. Niet voor niets staat de streek, met z’n stevige wijnen en eerlijke keuken, bekend als het luilekkerland van Spanje.
Oké, laat je schaatsen maar thuis. Verliefd worden op de Elf Friese Steden kan ook per fiets. In dit geval doe je er zeven aan, maar wel de… Magnificent Seven. Zeven beauties van plaatsjes, waaronder Bolsward, Harlingen, Sneek, IJlst, Hindeloopen en Stavoren. En het leuke van deze tochten: ontberingen zijn er niet en je kunt onderweg zo vaak stoppen als je wilt. Geen gejakker voor een kruisje, dus alle tijd om te genieten van de historisch stadjes en het fraaie Friese landschap. It giet oan… vanuit standplaats Workum.
Die Toos en Bertje toch; ze moesten eens weten dat hun beroemdste ‘uitvinding’ inmiddels navolging heeft gekregen. Zo populair was het Pieterpad voor wandelaars, dat er nu ook een variant is voor fietsers. Maar even terug naar Toos en Bertje. Als geoefende lopers wandelden ze vaak in het buitenland. Nederland had rond 1980 nog geen langeafstandswandelpaden. Ooit wandelend van Groningen (de woonplaats van Bertje) naar Tilburg (waar Toos woonde) bedachten ze deze route te gaan beschrijven. Lichte jaloezie “Nee Toos, we maken een route van Pieterburen in het noorden naar de Sint-Pietersberg in Limburg.” “Is goed, Bertje.” En zo geschiedde. Maar de fietsers keken met lichte jaloezie naar wat voor wandelaars ontstond: een wandelroute die dwars door Nederland de mooiste gebieden aan elkaar knoopte. En zo geschiedde het recent ook voor de fietsers. Het Fietserspad volgt min of meer dezelfde route, maar dan niet over rul zand. Je kunt het Fietserspad in z’n geheel doen, maar ook kiezen voor een deeletappe. PS. En wandelaars niet getreurd: we bieden ook het Pieterpad (in zes trajecten) aan.