In twaalf dagen de wereld rond? Het kan op het Portugese Madeira. Het oosten lijkt er op Afrika: droog met enkel aardetinten en hier en daar wat groene distels. Het noorden met z’n terrasbouw lijkt op Indonesië en Maleisië. De gestapelde akkers met onder meer suikerriet, bonen en bananen tonen een magnifiek gezicht. Camera meenemen dus. En de puntige pieken in het hooggebergte lijken wel de Amerikaanse Rocky Mountains. Tot slot het noordwesten: met z’n hoge, groen begroeide bergen en diepe valleien lijkt het er alsof je in Nieuw-Zeeland bent. Zo biedt Madeira een magische mix van alle soorten landschappen; van uitbundige bloemenweelde tot ruige duizenders. Nieuwe wandelvariant Deze afwisseling in landschappen maken het eiland een perfecte wandelbestemming. Naast de 8-daagse trektocht bieden we nu ook een 12-daagse variant aan, met overnachtingen in de mooie kustplaatsen Porta do Cruz en Ponta do Sol. Uiteraard doe je ook bij deze variant de mooiste (soms letterlijk) hoogtepunten aan. Ook wandel je langs de beroemde levada’s, de kanaaltjes die het eiland van water voorzien. Denk aan de Levada do Castelejo en de Levada do Rei. De prachtige uitzichten onderweg zijn gegarandeerd. En voor cultuur en gezellige terrasjes verwelkomt Funchal je met open armen.
Terwijl je vijf van de hoogste bergen van Nederland ‘bedwingt’, geniet je van al die mooie en glooiende landschappen. Met links rode klaprozen en gele dovennetels, en rechts leeuwenbekjes en vlierbessen, om maar iets te noemen. En in die golvende Limburgse heuvels ontdek je steeds weer nieuwe uitzichtpunten en idyllische vakwerkhuizen. De Dutch Mountain Trail is de meest pittige trektocht van Nederland. Tijdens deze trektocht leg je in zo’n 100 km vijf routes af die tevens de hoogste toppen van Zuid-Limburg aandoen.
Enkel de mooiste etappes Op zich is de afstand niet zo opzienbarend. Het Pieterpad telt immers vele kilometers meer. Maar vooral de hoogteverschillen zijn hier de uitdaging. De hoogste berg, meet 322,5 meter hoog. In tegenstelling tot de werkelijke Dutch Mountain Trail begin je bij Eigen-Wijze Reizen in Vaals. Daarmee slaan we het ‘saaiere’ stuk over en schotelen we vooral de mooiste etappes voor. Vanuit Vaals wandel je naar Wittem. Dan komen Epen en het Belgische ’s Gravenvoeren in zicht. Tot slot de zwierige provinciehoofdstad Maastricht. Na afloop wacht een heerlijk biertje. “Stukske vlaai erbij?” Ach, doe maar, die overwinning mag gevierd worden.
Het Spaanse Catalonië staat bekend om zijn levendige hoofdstad Barcelona en zonovergoten kustlijn, maar voor de echte geheimen duik je het achterland in. Daar, in de Catalaanse Pyreneeën, laten dichte bossen, kolkende rivieren, grazige weiden, eeuwenoude bergdorpen en fraaie natuurreservaten een heel ander gezicht zien. Terwijl hoog boven je de vale gieren vervaarlijk rondcirkelen, geef je je op de oude wandelpaden over aan het leven dat zich er in een lage versnelling afspeelt. Volop afwisseling Ontspannen wandelingen over de hoogvlaktes wisselen meer spectaculaire tochten af. Bijvoorbeeld de wandeling over twee bergpassen met indrukwekkende uitzichten op de Pyreneese toppen en de beboste heuvels van de Garrotxa. Tijdens je bergwandelingen dienen regelmatig middeleeuwse dorpen, Romaanse kerkjes, oude bruggen, diepe kloven en kale rotsformaties zich aan. Afwisseling alom dus. Aan het einde kun je de reis nog verlengen met een bezoek aan Barcelona (zie kader hieronder).
Nog niet uitgewandeld? Verleng je wandelreis met een dag Barcelona. Modernisme, een variant van de Art Nouveau, is dé attractie van deze Catalaanse stad. Niet verwonderlijk als je de architectonische werken van onder andere Antoni Gaudí en Lluís Domènech i Montaner tot je culturele erfenis mag rekenen. De stad is er zo trots op dat zij een route heeft samengesteld langs wel vijftig modernistische juweeltjes. Toppers zijn uiteraard de Sagrada Família en Parc Güell, met z’n langste (super kleurrijke) bank ter wereld. Ook het minder bekende Palau de la Música Catalana aan de Carrer de Sant Francesc de Paula 2 imponeert. Elk uur is er een rondleiding door dit uitbundig gedecoreerde concertgebouw.
Zijn verlangen naar het rustige platteland en de weldadige zon dreef Vincent van Gogh naar de Zuid-Franse Provence. Daar lijkt hij nog steeds rond te dwalen. Veel ademt er Vincent. Van de kleurige zonnebloemen tot de sfeervolle cafés waar hij graag een drankje nuttigde. Deze wandelvakantie treedt in zijn voetsporen en brengt je naar de geheime plekjes van het Regionaal Natuurpark Les Alpilles.
Vrolijke kleuren
Snuif de aanwezigheid van Van Gogh in het kunstzinnige stadje Saint-Rémy-de-Provence, doe onder meer het charmante dorpje Maussane aan, pluis een van de mooiste dorpen van Frankrijk uit (Les-Baux-de-Provence) en eindig in de Romeinse stad Arles. Daar kwam Vincent in 1888 aan, en ook daar maakte hij veel van zijn beroemde schilderrijen. De ophaalbrug bij Arles, Het Gele Huis en De Slaapkamer, om maar enkele te noemen. En alles in de vrolijke kleuren waar de Provence in grossiert. Alors, on y va. Maak je op voor deze 7-daagse wandelvakantie in het land waar genieten van het leven gewoon vanzelf gaat.
Welk buitenmens wil dit niet? Frisse boslucht, magnifieke panorama’s, rustieke dorpen, gezellige stadjes, mooie panorama’s en rustgevende wandelpaden. De Belgische en Luxemburgse Ardennen maken het waar. En hoe! In vijf etappes (bij elkaar 106 km) ontdek je de mooie natuur van Kautenbach in Luxemburg tot aan La Roche-en-Ardenne in België. Die vijf routes voelen als maandenlang mediteren. De ultieme ontspanning begint in het Luxemburgse Clervaux. Van daaruit volg je de routebordjes van de Eislek Trail, de enige route in België die door de European Federation of Hiking is gecertificeerd als Leading Quality Trails - Best of Europe. Dat schept hoge verwachtingen. En die komen zeker uit. Mooiste stukken Het ontspanwandelen begint in Kautenbach. Via onder meer kasteel Schibberich, de Troine-vallei, Asselborn en het Belgische Houffalize kom je uit waar de twee Ourthes samenvloeien, misschien het mooiste stuk van de hele tocht. Langs de rivier klim je omhoog en zie je verderop de rotsen van Le Herou, een van de meest betoverende plekken in de Ardennen. Als een ware globetrotter stap je tot slot La Roche binnen, waar meteen de restanten van de feodale burcht opvallen. Het wapengekletter klonk er al ver voor de middeleeuwen over de Ourhe. Jij kijkt je wandelgenoot aan. “Nog even naar boven om het kasteel te ontdekken?”
Eeuwen smelten er samen in een oase van rust. Het Begijnhof van Tongeren toont huizen, waterputten, openbare gebouwen en een brouwerij uit de 17e eeuw. Op de tweede dag van deze trektocht doe je de oudste stad van België aan, waar de grond één grote schatkamer blijkt te zijn. Zo laat het Gallo-Romaans Museum de periode zien waarin Tongeren werd gesticht. Met zuilen, gebruiksvoorwerpen, beelden, keramieken potten en juwelen; alles in de bodem gevonden. Stoere burchten, sierlijke lusthoven De trektocht begon in Hasselt. Dat het mooie landschap hier machtige abdijen, stoere burchten en sierlijke lusthoven heeft voortgebracht, ontdek je al tijdens deze eerste fietsdag. Je bezoekt Openluchtmuseum Domein Bokrijk en de middeleeuwse abdij Herkenrode. En al snel geef je je over aan het tempo van de streek. Je schakelt terug naar een lagere versnelling. Zo dient na Tongeren ook heel ontspannen Sint-Truiden zich aan, de hoofdplaats van de Haspengouw. Ook volgt Zoutleeuw met z’n indrukwekkende Sint-Leonarduskerk. En daarnaast diverse kleine dorpen met stille getuigen van de eens zo bloeiende volksdevotie.