Frankrijk en Duitsland staan al jaren hoog in de top als het om vakantiekeuzes gaat. Dan stoten onze oosterburen de Fransen weer van de troon, daarna is Duitsland weer het meest populair. Tja, naar welk land gaan we deze keer? Lastig kiezen? In de (nu Franse) Elzas komen beide landen én sferen samen. Niet verwonderlijk, want ooit was het van Duitsland en toen kwam het weer in Franse handen. Zo wisselden in de loop der tijd de inwoners regelmatig van nationaliteit. En dat zonder te verhuizen. Daardoor biedt de streek nu het beste van beide werelden. En het is er bovendien heerlijk ontspannen fietsen, zeker nu met de nieuwe en gratis routeapp. Om die persoonlijk te testen legden we, samen met de EWR-reisapp, diverse delen af van de Fietsvakantie Elzas (8-daagse trektocht met bagagevervoer). Gratis routekaarten downloadenVoordat we aan de test beginnen, downloaden we de app Ride with GPS op onze telefoon. Bij het boeken van je vakantie bij Eigen-Wijze Reizen krijg je een code, waarmee je de app gratis kunt downloaden. Bij het gratis downloaden, vraagt de app deze code in te vullen. Daarna zet de app de basiskaarten met de routes meteen offline in de app. Je kunt later nog diverse kaartoptie toevoegen. Let wel: met deze gratis versie werkt de app alleen binnen het gebied van jouw fiets- of wandeltochten. Je kunt de app Ride with GPS vinden in de Apple App Store en de Google Play Store. Klik hier voor meer informatie over het downloaden
Boek je bij ons een vakantie, dan krijg je voor je wandel- of fietsreis de gratis EWR-Reisapp. Gebruik de app en stuur ons zo snel mogelijk jouw feedback. Onder alle inzenders verloten we een culinaire hotelovernachting in Roermond. En dat inclusief diner voor twee personen. We maken de winnaar rond 1 november 2024 bekend.
Ook routes naar start of vanaf eindpuntOp de app vind je onder meer een navigatiehandleiding, belangrijke reisinformatie, culturele tips over wat je onderweg zoal tegenkomt en uiteraard de routes. Naast een korte rondrit door start- en eindbestemming Straatsburg zijn dat voor deze fietsvakantie zes dagroutes. Voor deze test beginnen we in het schilderachtige Colmar en kiezen we route 3: van Colmar naar Guebwiller. Naast de werkelijke dagtocht toont de app ook de route vanaf of naar je hotel, afhankelijk of je vertrekt of aankomt. Blauwe stip fietst meeOké, alles doorgenomen, de kaarten in de app en de telefoon op het stuur van onze fiets. Off we go! We laveren de fiets door de al behoorlijke hoeveelheid toeristen bij ‘Little Venice’, de karakteristieke grachten in het oude centrum van Colmar. Dan dirigeert de app ons naar het buitengebied. Klikken we op het icoontje met de kompaswijzer (aan de linkerkant), dan verschijnt een blauwe stip die onze locatie aangeeft… én die voortdurend met ons ‘meefietst’. Handig, want je ziet meteen waar je bent. En nog handiger als je een afslag mist. Want dan wijkt de blauwe stip af van de rood gemarkeerde route. Oeps, even terugfietsen, en dan de route weer oppakken. Zo kun je bijna niet verdwalen of regelmatig van de route afwijken. Op weg naar het zuiden gaat alles prima.
Op screenshot 1 hierboven zie je aan de blauwe stip (A) waar je precies bent. De kompaspijl, aan de linkerkant, (B) kleurt ook blauw. Tik nogmaals op deze kompaspijl en je zet de stip even uit. Dat spaart je batterij. Druk op het icoon onder de kompaspijl (C) en je kunt diverse kaartopties instellen. Met of zonder richtingspijl, afstandsmarkeringen, aanwijzingen, eetadresjes enzovoorts. Op screenshot 2 zie je dat er ook aanvullende fietsinformatie (D) is, zoals welke afstand je hebt gefietst, welke nog af te leggen, de snelheid en hoelang de rit nog duurt. En screenshot 3 toont je dat je - ‘oeps te ver’ - van de route bent afgeweken.
Plaatjes van straatjes Ter hoogte van het dorp Hattstatt verlaten we deze route. Even kijken of de app bij een volgende tocht net zo goed werkt. Aan de andere kant van het spoor loopt dagroute 4: van Guebwiller naar Riquewihr of Kaysersberg. Daar pakken we de volgende route op en klikken weer op de kompaswijzer, waarbij de blauwe stip weer met ons meefietst naar het noorden. Dan komt Eguisheim in zicht. Volgens de app zien we ‘in de smalle straatjes fraaie vakwerkhuizen met puntgevels, erkers, balkons, hoge poorten en twee renaissance fonteinen’. Dus hup, over de kasseien de straatjes in. Het fietst even wat minder, maar inderdaad: plaatjes van straatjes. Kleurrijk RiquewihrDat is later in Riquewihr niet anders. Ook daar lijken de straten zo uit de Efteling te komen, zó feeëriek. Het dorp staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France, de mooiste dorpen van Frankrijk. En terecht! Het wijnstadje kreeg al in 1320 stadsrechten, de toegangspoort is nog van eerdere datum en de welstand van de wijnboeren druipt er van de gevels. Ze doen met hun zuurstokkleuren bijna zeer aan je ogen. Leuk weetje uit de app: de kleuren hebben wel degelijk een betekenis. Ze verwijzen naar een beroep of geloof. Zo staat oranje voor protestant en geel voor de bakker. En deze route-app? Oké, houd je rekening met je batterij (zie hieronder), dan staat ‘ie voor ons ab-so-luut op groen!
Het gebruik van navigatie-apps kost energie. Daardoor loopt de batterij van je smartphone sneller leeg dan gebruikelijk. Met een lege batterij is het bovendien lastig verder te komen, zeker zonder routekaarten en navigatiehulp. Let dus goed op je batterij. Daarom deze negen tips om je stroomgebruik bij het navigeren te sparen.
Deze tip gaat eigenlijk automatisch: bij het downloaden worden de basiskaarten meteen offline in de app gezet (zie ook eerder in het begin van dit verhaal). Dat scheelt al energiegebruik.
Zet, waar dat kan, af en toe het pijltje voor de blauwe stip uit. Zie ook kader ‘De route-app nader bekeken’.
Maak je scherm wat donkerder.
Sluit andere apps die op hetzelfde moment open staan.
Vergeet niet dat onderweg (veel) foto’s maken ook energie kost.
Zet je Bluetooth uit.
Zet je telefoon in de vliegtuigmodus.
Zet je scherm met daarop de route uit als je die even niet nodig hebt.
En… neem voor alle zekerheid een powerbank (extra accu voor je telefoon) mee!
Boek een fiets- of wandelvakantie. Zoals deze: