×
Eigen-Wijze Prikbord
Dwars door Nederland
Emotioneel Twente
6 type reizigers
8 vakanties onder € 850,-
6 nieuwe vakanties





Eigen-Wijze Reizen B.V.
Postbus 1178
7500 BD Enschede
+31(0)53 - 430 34 35
info@eigenwijzereizen.nl www.eigenwijzereizen.nl

Eigen-Wijze Reizen is 35 jaar specialist in individuele fiets- en wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Vrijwel alle routes zijn ook als GPS-track beschikbaar. Ook kun je bijna overal een e-bike huren. Bij alle trektochten is het bagagevervoer inclusief. Wil je het liever anders, zoals een extra nacht of liever geen halfpension? Geef het ons aan en wij zorgen voor maatwerk.

Realisatie
Onlineblad.nl
Ruud Slagmolen, Len Blonk

Copyright
Concept, redactie, fotografie, vormgeving en format van deze online uitgave zijn volgens de Auteurswet beschermd. Deze onderdelen mogen daarom niet verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt worden in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Eigen-Wijze Reizen en Onlineblad.nl.

December 2024





Architectuur kijken in Rotterdam

Een zwak voor strak

Nee, aan hoogbouw geen gebrek. Met kolossale kantoortorens tonen multinationals hun indrukwekkende visitekaartje. Met hun rijkversierde gevels deden de succesvolle havenbaronnen dat honderd jaar geleden ook. De strakke lijnen van nu waren ooit golvend en sierlijk. Fiets maar eens door Rotterdam en bekijk de architectuur.

 

 

Krullen en opera’s
De tocht begint bij het Centraal Station. Dat de Rotterdammers een zwak voor strak hebben, is hier duidelijk. Maar fiets je wat later rond de enorme Kralingse Plas, dan kom je terecht in een wijk waarin sierlijke Jugendstil de boventoon voert. Niks strak hier, vooral veel krullen en sierlijke lijnen. Stal je fiets maar even bij de Wagner-woningen aan de Vijverlaan. In 1904 kocht koekjesfabrikant Johannes Eckhardt Dulfer hier een villa met een enorme tuin. Hij doopte het huis om in Villa Wagner en liet op zijn grondgebied een villapark met tien dubbele herenhuizen bouwen. Die kregen namen van opera’s van Wagner of figuren uit die opera’s, zoals Tannhäuser, Lohengrin en Walküre. Dulfer was kennelijk een groot bewonderaar van de Duitse componist. De namen van de villa’s staan in gouden letters onder de dakgoot. Niet verkeerd wonen hier.

Koffie sjouwen
Trap even door en je vliegt van het dorpse Kralingen zo het dynamische centrum in. Via Blaakse Bos, Witte Huis en De Hef, de voormalige spoorwegbrug uit 1928, kom je terecht bij de Entrepothaven. Nu liggen er vermogende eigenaars te zonnen op het achterdek van hun luxe jacht, maar eind 19e eeuw stroopten hier sjouwers de mouwen op om koffie, thee, suiker en specerijen naar vijf pakhuizen te brengen. Nu tref je daarin restaurants en appartementen aan. Verderop ook. Het kloppende hart van de stad is de Wilhelminapier, met als nieuwste aanwinst het immense complex De Rotterdam.









Tunnel met oliegeur
Terug naar het centrum laat je de moderne Erasmusbrug, de Zwaan genoemd, letterlijk links liggen. Via een omweg kom je uit bij de historische Maastunnel, de oudste afgezonken tunnel van Nederland. De bouw startte in 1937 en ging in de Tweede Wereldoorlog gewoon door. In 1942 werd ‘ie, niet verwonderlijk, zonder enige ceremonie geopend. Twee jaar later brachten de Duitser explosieven aan, zodat ze de tunnel op elk moment konden laten ontploffen. Maar dat is niet gebeurd, waarschijnlijk omdat het verzet de ontstekingen onklaar had gemaakt. Je zet je fiets schuin op de treeplank en daalt diep af in de tunnel die hier en daar nog ruikt naar ouderwetse olie. Durf je niet met de roltrap, dan is er ook een lift. Weer buitengekomen, ligt het Scheepvaartkwartier voor je voeten. In indrukwekkende patriciërspanden en scheepvaartkantoren woonden en werkten hier rijke reders en succesvolle havenbaronnen. De rijkdom van toen zie je nog steeds.

Gapend gat dichten
Het enorme bombardement in mei 1940 zorgde voor een gapend gat in het stadshart. Het gehavende centrum moest weer gevuld worden, en dat gaf architecten de kans om nieuwe visies in de praktijk te brengen. Er was immers ruimte om te experimenteren. Gesteund door het landelijke cultuurbeleid in de jaren ‘80 kreeg Rotterdam een steeds grotere voedingsbodem voor ontwikkeling van architectuur. Het Nederlands Architectuurinstituut, nu het Nieuwe Instituut, kwam er. En daar tegenover staat nu het spiegelende Depot, het kunstdepot van Museum Boijmans van Beuningen.



Bekijk ook: 7 gloednieuwe vakanties